Bănci și Asigurări

BT lupta pentru cota pe creditul ipotecar cu o dobanda de 6,5% la lei

BT lupta pentru cota pe creditul ipotecar cu o dobanda de 6,5% la lei

Robert Rekkers stie ca dobanda conteaza cel mai mult in atragerea clientilor

05.02.2007, 17:08 21

Inceputul de an a adus o adevarata batalie pe zona creditului ipotecar/imobiliar, mai multi jucatori operand reduceri - promotionale sau definitive - de dobanzi sau prelungind perioadele de rambursare.
"Stim ca dobanda atractiva si costurile unui credit in general sunt factori cheie in alegerea unui anumit produs de creditare. De aceea, Banca Transilvania anticipeaza trendul", spune Robert Rekkers, directorul general al bancii.
Imediat dupa inceputul anului, Volksbank a redus dobanzile la creditele in lei pana la 5,95% pe an (un minim istoric), insa nivelul este oferit deocamdata in cadrul unei promotii care dureaza pana la sfarsitul acestei luni. Banca a luat aceasta decizie dupa ce a constatat ca are lichiditati excedentare in lei, iar dobanzile pe piata interbancara (principala alternativa de plasament) sunt la niveluri foarte scazute, ca urmare a politicii BNR de sterilizare partiala. Urmatorul pas a fost facut de BCR, care a redus dobanzile la creditele in euro pana la 6,2% pe an, nivel fix in primul an. Aceasta a fost prima miscare facuta de BCR pe zona de retail dupa preluarea de catre Erste, care ar trebui sa semnalizeze pietei ca liderul sistemului nu este dispus sa piarda teren pe parcursul integrarii in grupul austriac. Mai recent, maghiarii de la OTP Bank au extins perioada de rambursare a creditelor ipotecare/imobiliare cu cinci ani, pana la 35 de ani, una dintre cele mai lungi scadente de pe piata.
De altfel, si Banca Transilvania (BT) a ales sa extinda perioada de rambursare a creditelor ipotecare cu cinci ani, pana la 30 de ani. Totodata, varsta maxima pana la care clientul poate sa ramburseze creditul a fost urcata la 70 de ani. Banca ofera finantari de pana la 250.000 de euro, echivalent in lei. Clientul trebuie sa aduca insa un aport propriu de 25%.
La acordarea creditului, BT percepe un comision de 2% (minim 600 de lei), iar pe perioada de derulare a contractului se plateste un comision lunar de gestiune, de 0,1% aplicat la valoarea creditului in sold. In cazul in care clientul va dori sa ramburseze anticipat creditul in primii trei ani de derulare, va trebui sa plateasca un comision de 3% din suma restituita. Ulterior, rambursarea anticipata nu este comisionata.
Pentru contractarea creditului, BT ofera si alternativa depunerii aplicatiei prin Internet, pe site-ul sau. De altfel, tot mai multe banci au inceput sa ofere, pe langa deja clasicele calculatoare de rate, solutii de "aplicatii online" pentru credite, clientul urmand sa fie contactat ulterior de un consilier bancar sau directionat catre o sucursala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO