Bănci și Asigurări

Bucurestenii prefera depozitele in valuta. In judetele cu economisire scazuta, clientii se bazeaza pe leu

Bucurestenii prefera depozitele in valuta. In judetele cu economisire scazuta, clientii se bazeaza pe leu

Dobanzile mari oferite de banci la depozitele in lei nu au reusit sa convinga clientii sa economiseasca mai mult

02.06.2008, 19:04 16

In Calarasi si Teleorman, judetele cu cele mai mici depozite, populatia continua sa mizeze pe leu, arata datele BNR. Bucurestenii, care concentreaza o treime din depozitele in lei la nivel national si jumatate din sumele economiste in valuta, au preferat sa se bazeze pe euro in primul trimestru.
Avansul raportat de soldul depozitelor in valuta a fost de 5%, pana la 9,5 mld. lei in Capitala, in timp ce depozitele in lei au raportat o usoara depreciere, de un procent, pana la 7,2 miliarde de lei in primele trei luni ale anului.
La mare distanta de locuitorii Bucurestiului se situeaza clujenii care au economisit in primele trei luni ale anului cu 1,6% mai mult in lei si cu 10% mai mult in euro. Potrivit datelor BNR, soldul depozitelor in lei constituite de locuitorii judetului Cluj a urcat la 1,3 miliarde de lei, in timp ce depozitele in euro au marcat un sold de 813 milioane de lei la sfarsitul lunii martie.
Ultima pozitie pe podiumul judetelor cu cele mai consistente economii este ocupata de judetul Prahova, care raporteaza un sold al economiilor in leu de 991 de milioane de lei, in crestere cu 0,1% fata de finalul anului trecut. Depozitele in valuta ale prahovenilor au crescut cu 7% in primele trei luni ale anului, pana la un sold de 380 de milioane de lei.
La extrema opusa se situeaza judetele Ialomita, Calarasi si Teleorman ai caror locuitori au cele mai mici depozite la nivel national. Soldul depozitelor in lei al locuitorilor din Ialomita a scazut cu 7 milioane de lei in primele trei luni, pana la 194 de milioane de lei, in timp ce depozitele in valuta au crescut cu un milion de lei. Schimbari modeste in evolutia soldului depozitelor constituite in moneda nationala au raportat si judetele Calarasi si Teleorman unde cresterea s-a situat sub un milion de lei. In ceea ce priveste evolutia soldului depozitelor in valuta, atat in Calarasi, cat si in Teleorman au fost inregistrate scaderi de cate doua milioane de lei.
Leul a inceput sa piarda teren cand vine vorba de economisire, populatia preferand tot mai mult depozitele in euro din perspectiva deprecierii leului in raport cu moneda europeana.
Economiile in valuta ale romanilor au urcat pana la 11,4 miliarde de lei la sfarsitul lunii martie, mai mult cu 2,4 miliarde de lei fata de sfarsitul anului trecut. In timp ce leul a atras de la populatie depozite in valoare de 24,3 miliarde de lei, sold in scadere cu 100 de milioane fata de finalul anului trecut.
In ciuda dobanzilor mai mari practicate de banci la depozitele in lei, apetitul populatiei pentru depozitele in moneda europeana este tot mai ridicat. Acest lucru isi gaseste explicatie si din prisma avansului tot mai accelerat al creditarii in valuta, populatia preferand sa foloseasca aceeasi valuta atat la economisire, cat si la creditare.
Romanii au preferat sa economiseasca in valuta in primul trimestru al anului, soldul depozitelor constituite in alte monede decat cea nationala inregistrand o crestere de aproape 27%, in timp ce depozitele in lei au scazut usor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO