Bănci și Asigurări

Business Magazin. Afacerea panourilor fotovoltaice trece inevitabil pe la bancă. Cum finanţează First Bank acest business?

Autor: Mircea Nica

24.09.2023, 15:43 126

Scrisorile garantate de bănci, instrumente financiare acordate de bănci pentru participarea la licitaţii sau garantarea unor bune execuţii ale unor angajamente contractuale, încep să devină tot mai necesare, în special în cazul programelor de tip Casa verde 2023. Doar în cadrul acestui program există circa 650 de instalatori care au nevoie de scrisoare de garanţie bancară pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice, care pot fi finanţate cu până la 20.000 de lei din costul achiziţionării unui astfel de sistem prin Programul Casa verde 2023.

Scrisorile de garanţie bancară încep să capete o importanţă mai mare odată cu programe precum Casa Verde 2023, care deschide o piaţă de circa 130 mil. lei şi pentru care aproximativ unui număr de 650 de instalatori li s-au aprobat cereri de validare pentru câte o garanţie în sumă de 200.000 lei, a spus Radu Voinea, lending products legal entities team coordinator la First Bank, pentru Business Magazin. „Piaţa fluctuează în funcţie de faza economică în care ne aflăm. Spre exemplu, la acest moment s-a deschis o piaţă de circa 130 mil. lei prin intermediul programului Casa Verde 2023, fiecare dintre cei aproximativ 650 de instalatori ale căror cereri de validare au fost aprobate având nevoie de câte o garanţie în sumă de 200.000 lei”, susţine Radu Voinea. Scrisorile garantate de bănci sunt instrumente financiare extrem de utile pentru companiile care încheie parteneriate de business, care vor să participe la licitaţii sau să garanteze unui client buna execuţie a unor angajamente contractuale, de exemplu, a mai detaliat Radu Voinea. „Sunt folosite de companiile aflate la început şi nu numai: există o paletă largă de utilizări pentru ele. Prin aceste scrisori de garanţie, riscurile clienţilor sunt acoperite de bancă şi aduc un plus de credibilitate unei companii, beneficiarul garanţiei putând să-şi recupereze mai uşor banii când la mijloc este o scrisoare de granţie bancară comparativ cu situaţia în care creanţa nu ar fi garantată.”

Radu Voinea a dat ca exemplu un produs oferit de First Bank prin care sprijină instalatorii de panouri fotovoltaice să emită o scrisoare de garanţie în valoare de 200.000 lei în favoarea Adminsitraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) pentru a putea fi validaţi, în cadrul programului Casa Verde 2023. Garanţia se emite pe o perioadă de 24 de luni, cu posibilitatea prelungirii la solicitarea AFM. El a mai adăugat că în momentul în care se contractează proiectele aferente unui apel cu fonduri europene, foarte multe companii au la dispoziţie posibilitatea de a solicita avans de până la 50% din valoarea grantului prevăzut în proiect, ceea ce creează o altă piaţă pentru aceste produse. „La începutul anului, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a anunţat lansări de circa 8 mld. euro. Într-adevăr, nu toate proiectele vor solicita avans, însă o parte importantă din ele o vor face şi suntem pregătiţi să le susţinem nu doar cu produse de finanţare ci şi cu consultanţă specifică, în baza centrului de expertiză pe care ni l-am dezvoltat. Pe lângă aceste tipuri de pieţe care apar la anumite momente există piaţă constantă, reprezentată de garanţiile de participare la licitaţii, de bună execuţie sau garanţiile necesare în comerţul de bunuri.”

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO