Bănci și Asigurări

Business Magazin. Cum a ajuns Maja Mikic aleasă printre cei mai talentaţi 100 de tineri matematicieni din Serbia să lucreze la BRD Groupe Société Générale, fiind responsabilă de transformarea digitală a băncii

Maja Mikic, BRD Groupe Société Générale: „Progresele tehnologice, cum sunt instrumentele de colaborare virtuală îmbunătăţite, realitatea augmentată şi realitatea virtuală, le permit oamenilor să lucreze de oriunde, menţinând în acelaşi timp productivitatea şi legătura cu echipele lor. Acest lucru ar putea duce la o schimbare de la săptămâna tradiţională de lucru de la 9 la 17:00 la birou. Ca atare, se va pune un accent tot mai mare pe echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată, iar în 2030 este posibil ca numărul orelor standard de lucru pe săptămână să scadă.”

Autor: Ioana Mihai-Andrei

13.08.2023, 13:45 1384

Maja Mikic, născută la Belgrad, Iugoslavia, a fost aleasă, încă din şcoala primară, printre cei mai talentaţi 100 tineri matematicieni din ţară şi a participat la competiţii internaţionale / mondiale de informatică şi matematică, unde a câştigat medalii. A studiat Financial engineering la Universitatea Politehnică din Belgrad, urmată de masterat şi doctorat în matematică. La Société Générale Serbia a intrat la sfârşitul anului 2006, în zona IT. A avansat ulterior: din 2015 a condus diferite zone din administrarea riscurilor în cadrul băncii, iar din 2020 conduce transformarea digitală în BRD. Este responsabilă de digital banking, precum şi de digitalizarea şi optimizarea proceselor şi produselor. Maja Mikic este dezvoltator activ în zona inteligenţei artificiale şi a modelelor de machine learning, inclusiv prin participarea la competiţii internaţionale şi în comunităţi de programare în limbajul R.

1. Ce calităţi/abilităţi de leadership credeţi că trebuie să aveţi în organigrama în care inteligenţa artificială lucrează cot la cot cu angajaţii umani?

Într-o organizaţie care a adoptat AI, pe lângă HI, primele calităţi la care un lider ar trebui să fie atent sunt adaptabilitatea şi agilitatea: ar trebui să adopte schimbarea, să încurajeze experimentarea şi să promoveze învăţarea continuă. Este foarte importantă crearea unui mediu cu inteligenţă emoţională bine conturată. Acesta va dicta dinamica dintre AI şi echipa umană. Construirea relaţiilor între oameni, pe de o parte, şi un mediu de lucru pozitiv, pe de alta, ar trebui să contrabalanseze teama de a fi înlocuit total de AI. Nu în ultimul rând, abilitatea care trebuie dezvoltată în acest context specific este legată de cunoştinţele tehnologice. Am citit undeva recent, şi mi-a plăcut, că „AI won’t take your job, but people who know how to use it – will!”. Cunoaşterea mecanismelor şi capabilităţilor AI, precum şi a limitărilor sistemelor sunt cele mai importante în distribuirea sarcinii între HI şi AI într-un mod eficient şi puţin frustrant. Gândul strategic ne duce la identificarea domeniilor în care AI poate automatiza sarcinile de rutină, îmbunătăţi procesul de luare a deciziilor şi permite angajaţilor umani să se concentreze asupra activităţilor cu valoare mai mare, care necesită creativitate, gândire critică şi rezolvarea unor probleme complexe.

2. Care vor fi principalele provocări pentru liderul anului 2030?

Ne mai aducem aminte când, în timpul pandemiei, s-a întâmplat o schimbare până atunci greu de imaginat - telemunca? Foarte puţini au prevăzut-o. Prezicerea provocărilor specifice cu care se vor confrunta liderii în 2030 este dificilă, deoarece depinde de diverşi factori, cum ar fi progresele tehnologice, schimbările geopolitice şi schimbările societale. Cu toate acestea, având în vedere tendinţele actuale şi potenţialele evoluţii viitoare, mă gândesc la trei mari provocări cu care liderii anului 2030 s-ar putea confrunta:

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO