Bănci și Asigurări

Capitala concentreaza jumatate din economiile in valuta ale populatiei

Capitala concentreaza jumatate din economiile in valuta ale populatiei
10.03.2008, 14:13 20

Bucurestenii mizeaza puternic pe valuta cand vine vorba de economisire, aproximativ jumatate din soldul depozitelor in valuta la nivel national fiind controlat de locuitorii Capitalei la sfarsitul lunii ianuarie, potrivit datelor BNR.
Capitala difera de situatia la nivelul intregii tarii, unde moneda de economisire preferata de populatie este cea locala.
Potrivit datelor BNR, soldul depozitelor in valuta la nivel national atingea 17,9 miliarde de lei la sfarsitul lunii ianuarie, clientii individuali din Bucuresti detinand suprematia cu economii in valuta in valoare de 9,4 miliarde de lei. Pe locul secund, la o distanta apreciabila, se situeaza locuitorii judetului Timis, care au economisit in valuta 800 de milioane de lei la sfarsitul lunii ianuarie. In judetul Cluj, soldul depozitelor in valuta se ridica la 773 de milioane de lei, in timp ce in Brasov economiile populatiei in alte monede decat leul insumeaza 666 de milioane de lei. Pe ultimul loc in top cinci judete dupa soldul depozitelor in valuta se situeaza Constanta cu economii de 573 milioane de lei.
Ialomita, Calarasi si Teleorman sunt judetele cu cel mai coborat nivel de economisire in valuta. La sfarsitul lunii ianuarie, soldul depozitelor in alte monede decat cea nationala atingea in Teleorman valoarea de 37,2 milioane de lei, cel mai mic sold la nivel national.
Euro detine ponderea cea mai ridicata in preferintele populatiei pentru valutele straine. Perspectiva aderarii la zona euro a crescut interesul populatiei pentru economiile in euro. Mai mult, faptul ca parte din clientii individuali, cu precadere cei din Capitala, au veniturile ancorate la moneda europeana a incurajat de asemenea avansul depozitelor in euro.
La nivel national, leul ramane preferat la economisire. Soldul depozitelor in lei se ridica la 24,6 mld. lei la sfarsitul lunii ianuarie, un sfert din acesta fiind concentrat in depozitele bucurestenilor, potrivit informatiilor BNR. Economiile in lei ale clientilor individuali din judetul Cluj insumeaza 1,3 mld. lei, in timp ce in judetul Prahova depozitele in lei se ridica la 979 mil. lei. Cu un sold ridicat al depozitelor in lei sunt si clientii individuali din Brasov si Constanta, care raporteaza plasamente in moneda locala de 803 mil. lei, respectiv de 788 mil. lei la sfarsitul lunii ianuarie.
Judetele cu cel mai coborat nivel de economisire in lei sunt Giurgiu si Caras-Severin, in frunte cu Mehedinti, unde clientii individuali au plasat 140 de milioane de lei in depozite denominate in lei.
Preferinta pentru lei ca moneda de economisire la nivel national confirma faptul ca romanii mizeaza pe o apreciere a leului pe termen lung, fiind motivati insa si de ratele mai mari de dobanda primite la depozitele in lei.
In plus, deschiderea de depozite in lei fereste clientul de eventuale fluctuatii valutare si de comisioanele de schimb.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO