Bănci și Asigurări

Cardul: drumul de la bun de lux la bun normal

03.12.2001, 00:00 18



Bancherii, reprezentanti ai Guvernului, comercianti si furnizori de servicii se vor intalni astazi pentru a identifica cele mai coerente masuri care trebuie adoptate, in scopul cresterii activitatii platilor prin card si o buna integrare a Romaniei in sistemele de plati internationale.

"Pentru a intra in cotidian, cardul trebuie sa ajunga sa fie un ajutor real si nu un obiect de lux. El trebuie sa permita accesul la o gama larga de bunuri si servicii in cat mai multe locuri din tara si din strainatate, sa fie la fel de util ca telefonul mobil si bonul valoric", este de parere Sergiu Cone, directorul asociat al companiei Zero Cash, companie care astazi organizeaza seminarul "Cardul, din portofel in cotidian".

In primele noua luni din 2001, valoare tranzactiilor pe card a ajuns la 20.300 de miliarde lei, in crestere cu 200% fata de valoarea inregistrata pe intreg anul trecut. Din volumul total numai 4-5% reprezinta tranzactii efectuate la comercianti.

Cele mai multe operatiuni derulate cu carduri reprezinta retrageri de numerar, in principal din cauza numarului mic de comercianti care accepta plata cu card. Aproximativ 7.000 de comercianti accepta plata prin card, fiind instalate 1.400 de POS-uri.

Bancile au investit intre 35 si 40 de milioane de dolari in dezvoltarea infrastructurii sistemului de plata prin carduri si, astfel, se profileaza o problema de costuri . Din cele peste doua milioane de carduri emise pana in prezent in Romania numai 130.000 sunt carti de credit.

"Promovarea sistemelor de plati fara numerar nu trebuie sa cada exclusiv in sarcina bancilor. intr-o economie de piata, de exemplu, ele nu trebuie sa se transforme si in centre de calcul, ci sa aleaga serviciile celor mai bune companii specializate", este de parere John Chrissoveloni, directorul general al PayNet.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO