Bănci și Asigurări

Cât a mai crescut datoria externă a băncilor? Cum au evoluat liniile de finanţare acordate de acţionarii străini băncilor deţinute în România în 2023? Datoria externă a băncilor s-a apropiat de 12 mld. euro la final de august 2023, după un salt cu peste 25% într-un an. Pe termen lung, datoria externă a băncilor creşte, iar cea pe termen scurt scade

Cât a mai crescut datoria externă a băncilor? Cum au...

Autor: Claudia Medrega

27.10.2023, 00:07 49

Datoria externă pe termen scurt a băncilor a scăzut în ultimul an cu 9%, coborând în august 2023 la 3,94 mld. euro  Datoria externă pe termen lung a băncilor a urcat la 7,9 mld. euro în august, după un salt cu peste 55%  Evoluţia datoriei externe a băncilor este legată şi de evoluţia creditării în România, dar şi de reglementări  Atrăgând linii de finanţare mai mari în valută de la băncile-mamă, subsidiarele de pe piaţa bancară locală au resurse să crească mai mult creditarea în valută, în special pentru companii, în condiţiile în care costul împrumuturilor corporate în euro a fost şi de trei ori mai mic decât dobânzile la creditele corporate în lei   Însă, creşterea acestor linii de finanţare amplifică datoria externă.

Datoria externă a băncilor - care include liniile de finanţare pe termen scurt şi pe termen lung acordate subsidiarelor locale de către băncile-mamă - s-a majorat în ultimul an cu 2,4 mld. euro, respectiv cu 25,6%, urcând la finalul lunii august 2023 până la 11,8 mld. euro, potrivit datelor BNR.

Astfel, se observă că datoria externă a instituţiilor de credit a continuat ascensiunea în acest an, după ce revenise în 2022 pe creştere consistentă, schim­bându-şi tendinţa după ce în anii pre­cedenţi a fost preponderent în scădere (pe fondul procesului de dezintermediere bancară) sau a crescut anemic.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO