Bănci și Asigurări

Cât de îndatoraţi sunt românii la bănci? Peste 50% din datoria românilor de circa 200 mld. lei reprezintă credite ipotecare, adică 100 mld. lei, iar 35% (68 mld. lei) sunt credite de consum

Cât de îndatoraţi sunt românii la bănci? Peste 50%...

Autor: Claudia Medrega

20.12.2023, 00:07 5973

Cea mai importantă componentă a datoriei românilor, respectiv mai mult de jumătate (52%), este reprezentată de credite ipotecare, care au ajuns la un sold de 105 mld. lei, iar 35% din datorie (adică 68 mld. lei) reprezintă credite de consum, conform BNR.

Luând în considerare atât creditele ipotecare şi de consum, cât şi creditele luate de români de la IFN-uri (instituţii financiare nonbancare) şi creditele cesionate şi scoase în afara bilanţului rezultă că îndatorarea totală a populaţiei ajungea după 9 luni/2023 la circa 194 mld. lei, mai mare cu circa 80% faţă de 2008.

Ascensiunea îndatorării populaţiei a fost influenţată în ultimii ani de majorarea creditării bancare, care reprezintă cea mai mare parte a datoriei românilor. Faţă de 2008, soldul creditării ipotecare din România este acum de cinci ori mai mare, în timp ce soldul creditelor de consum este în scădere cu 13%. „Cea mai importantă componentă a datoriei româ­nilor este reprezentată de creditele bancare ipotecare (54,2% din total), în uşoară scădere (-1% în termeni anuali), urmată de creditele bancare de consum (35% din total), care au consemnat o creştere de 1,8% în termeni anuali“, scrie BNR în Raportul asupra stabilităţii financiare.

Deşi situaţia este mai bună decât în perioada crizei din 2008, crizele recente au oprit tendinţa de creştere a indicatorului de rezistenţă şi de scădere a gradului de îndatorare, pe fondul majorării serviciului datoriei ca urmare a majorării ratelor de dobândă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO