Bănci și Asigurări

Cât de mult a ajutat schema de sprijinire a consumatorilor la scăderea inflaţiei din 2021? BNR: Inflaţia anuală ar fi ajuns în 2021 la 9,05% în absenţa schemei de sprijin, faţă de 8,2% cât a fost. În 2022, inflaţia va ajunge la un vârf de 11,2% în T2 şi închide anul la 9,6%

Cât de mult a ajutat schema de sprijinire a...

Autor: Claudia Medrega

14.02.2022, 17:15 119

♦ Contribuţia componentelor energetice la rata anuală a inflaţiei din 2021, de 8,19%, a fost de 4,22 pp, în timp ce în absenţa schemei de sprijinire a comsumatorilor contribuţia acestora ar fi fost de 5,08%, ducând inflaţia anuală IPC la 9,05%, potrivit BNR ♦ BNR consideră că evoluţia viitoare a preţurilor bunurilor energetice continuă să reprezinte principala sursă de riscuri ascendente la adresa proiecţiei ratei anuale a inflaţiei.

Rata anuală a inflaţiei ar fi urcat în 2021 la 9,05% dacă nu s-ar fi aplicat schema de spri­jinire a consumatorilor în contextul explo­ziei pre­ţurilor la gaze naturale şi energie elec­tri­că, iar după aplicarea acestei scheme infla­ţia anuală IPC a fost anul trecut de 8,19%, după cum reiese din Raportul trimestrial asupra inflaţiei publicat vineri de BNR.

„Sub influenţa schemei de sprijin, po­zi­ţia corespunzătoare din IPC a înregistrat în ultimele două luni ale anului 2021 o variaţie cumulată de -6,7%. În perioada următoare sunt previzibile însă majorări importante de preţ atât în cazul gazelor naturale, cât şi al energiei electrice, în linie cu evoluţiile din piaţă, majorări care vor fi reflectate doar parţial la nivelul IPC pe perioada de aplicare a schemei de sprijin şi integral la momentul încheierii acesteia (luna aprilie 2022, conform reglementărilor actuale)“, susţine BNR în raportul asupra inflaţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO