Bănci și Asigurări

Cazul City Insurance. Întrebare ZF către BNR: Aţi primit solicitări din partea ASF pentru o analiză sau verificare a extrasului de cont prezentat de City Insurance? Banca Naţională nu răspunde concret

Cazul City Insurance. Întrebare ZF către BNR: Aţi...

Autor: Mircea Nica, Roxana Rosu

24.09.2021, 00:07 7125

Banca Naţională spune că mandatul ei legal nu include atribuţii generale cu privire la piaţa asigurărilor sau particulare în raport cu entităţile ce desfăşoară acţiuni comerciale cu un astfel de specific Pe de altă parte, în momentul în care clienţii îşi deschid un cont la o bancă, instituţiile de credit solicită clienţilor multiple informaţii, precum salariul, locul de muncă, expunerea politică, starea civilă, tocmai pentru combatarea spălării banilor.

Falimentul City Insurance, li­de­rul pieţei de asigurări, în­seamnă o gaură de 500 mil. euro pe care compania o va lă­sa în urmă, iar încă din mo­mentul neîndeplinirii cerinţei de capital mi­nim, pentru că nu a fost adusă suma de 150 mil. euro de către investitorul olandez I3CP, au revenit în prim-plan şi suspi­ciu­nile privind un cont bancar elevţian pre­zen­tat de asigurător în anii trecuţi pentru a restabili solvabilitatea, cont care nu exista de fapt. Ce au făcut principalele instituţii din România până acum în acest sens?

Ziarul Financiar a trimis solicitări prin­ci­palelor instituţii din România pre­cum, BNR, SRI, SIE, Oficiul Naţional de Pre­ve­nire şi Combatere a Spălării Banilor, pri­vind existenţa sau nu a unor investigaţii amă­nunţite solicitate de ASF în cazul City Insu­rance la diverse instituţii, inclusiv pri­vind verificarea extrasului de cont prezen­tat de City Insurance prin care a invocat su­me existente într-un cont la o bancă din Elveţia. De asemenea, ZF a transmis soli­citări şi ins­ti­tuţiei de supraveghere elve­ţia­nă privind si­tuaţia contului City Insurance, care, con­form surselor din piaţă, ar fi la Axion Swiss Bank.

Până acum, BNR nu a răspuns concret soli­citării susţinând că mandatul legal al BNR nu include atribuţii generale cu pri­vire la piaţa asigurărilor sau particulare în ra­port cu entităţile ce desfăşoară acţiuni co­mer­ciale cu un astfel de specific şi că ASF are atribuţii exclusive în procesul de auto­rizare, regle­mentare, supraveghere şi control asu­pra pieţei asigurărilor.

Întrebarea trimisă de ZF către BNR : Aţi primit solicitări din partea ASF pentru o analiză sau verificare a extrasului de cont prezentat de City Insurance?

Râspunsul BNR: „Având în vedere solicitarea dum­nea­voastră, transmisă prin e-mail, vă co­mu­nicăm următoarele: Prevederile Ordo­nan­ţei de urgenţă a Guvernului nr. 93/2012 pri­vind înfiinţarea, organizarea şi func­ţionarea Autorităţii de Supraveghere Finan­ciară, astfel cum a fost aprobată prin Legea nr.113/2013, cu modificările şi com­pletările ulterioare, consacră Autoritatea de Supra­ve­ghere Financiară (denumită în con­ti­nuare ASF), drept entitatea cu atri­bu­ţii ex­clu­sive în procesul de autorizare, re­gle­men­tare, supraveghere şi control asupra pieţei asi­gurărilor. „În ceea ce priveşte mandatul le­gal al Băncii Naţionale a României, vă co­muni­căm faptul că acesta nu include atribuţii generale cu privire la piaţa asigurărilor, sau par­ticulare în raport cu entităţile ce des­fă­şoară acţiuni comer­cia­le cu un astfel de spe­ci­fic. Banca Centrală îndeplineşte un rol unic, în conformitate cu prevederile art. 2, alin. 2, litera b) din Legea nr. 312/2004 pri­vind Statutul Băncii Na­ţionale a României, în aria de autori­zare, regle­mentare şi su­pra­ve­ghere prudenţială a instituţiilor de credit“, au transmis reprezentanţii BNR, pentru ZF.

Pe de altă parte, în momentul în care clienţii îşi deschid un cont la o bancă, in­sti­tuţiile de credit solicită clienţilor multiple infor­maţii, precum salariul, locul de muncă, expunerea politică, starea civilă, toc­mai pentru combatarea spălării banilor.

Serviciul de Informaţii Externe (SIE) a răspuns, de asemenea, solicitării ZF, explicând că întreprinderea verificărilor semnalate nu intră în sfera de competenţă legală stabilită instituţiei.

„Urmare solicitării dvs., transmisă electronic, vă comunicăm faptul că Serviciul de Informaţii Externe este organul de stat specializat în obţinerea, din străinătate, a informaţiilor referitoare la securitatea naţională, sens în care întreprinderea verificărilor semnalate nu intră în sfera de competenţă legal stabilită instituţiei noastre.Totodată, precizăm că, în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 1/1998, activitatea Serviciului este clasificată secret de stat şi se desfăşoară, pe toate domeniile din aria de responsabilitate, în deplin respect faţă de cadrul legal în vigoare, fiind centrată pe apărarea securităţii naţionale şi promovarea intereselor României“, au transmis reprezentanţii SIE pentru ZF.

Pentru a avea o claritate mai mare privind exitenţa sau nu a contului City Insurance prezentat instituţiei de supraveghere, ZF a transmis o solicitare şi autorităţii de supraveghere din Elveţia. Conform surselor din piaţă, Axion Swiss Bank este banca elveţiană la care City Insurance ar fi avut milioanele de euro aduse în discuţie de asigurător în faţa ASF.

Reprezentanţii autorităţii de supraveghere din Elveţia au spus pentru ZF că, deşi confirmă faptul că Axion Swiss Bank este autorizată şi supravegheată ca bancă de Swiss Financial Market Supervisory Authority (FINMA), ca bancă, nu comentează mai mult de atât.

„Putem să confirmăm că Axion Swiss Bank este autorizată şi supravegheată, ca bancă, de FINMA. Nu avem alte comentarii“, au transmis reprezentanţii autorităţii elveţiene pentru ZF.

Anterior, şi Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor a răspuns solicitării ZF, spunând că autoritatea competentă care supraveghează şi controlează, în mod exclusiv, modul de aplicare a prevederilor legale în domeniul pieţei financiare este ASF, care deţinte şi aribuţii de serviciu specific privind supravegherea prudenţială a pieţei asigurărilor.

Săptămâna trecută, Autoritatea de Supraveghere Fianciară (ASF) a anunţat că trimite în faliment compania de asigurări City Insurance, cel mai mare asigurator RCA din Romania cu o cotă de piaţa de 45%, ca urmare a faptului că nu a venit niciun investitor să o salveze, iar indicatorii de capital nu au fost restabiliţi. Concret, ASF a decis retragerea autorizaţiei de funcţionare, constatarea insolvenţei şi promovarea cererii privind deschiderea procedurii de faliment la City Insurance.

În urmă cu aproape două săptămână ASF anunţase că fondul olandez I3CP, acţionarul care a preluat tot pachetul de acţiuni de la Vivendi Internaţional, fostul acţionar majoritar al City Insurance, nu a reuşit să aducă suma de 150 mil. euro pentru restabilirea capitalului minim necesar al companiei.

Ulterior, fondul olandez şi-a confirmat hotărârea de a veni cu capitalul pentru City Insurance, susţinând că a trimis toate documentele autorităţilor. Între timp, asigurătorul a subscris în continuare poliţe RCA prin intermediul brokerilor.

 

Procurorii au luat documente de la sediul City Insurance, într-un dosar privind infracţiuni de delapidare, spălare a banilor, fals şi abuz în serviciu

Procurorii de la Parchetul General au mers ieri la sediul companiei City Insurance pentru a ridica documente, într-un dosar privind săvârşirea infracţiunilor de delapidare, spălare a banilor, fals şi abuz în serviciu, a anunţat Poliţia Capitalei. „Astăzi, 23 septembrie 2021, poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti - Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, în baza delegării emise de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pun în aplicare o ordonanţă de ridicare de înscrisuri. Cercetările sunt efectuate de Secţia de urmărire penală şi criminalistică sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de delapidare, spălare a banilor, fals şi abuz în serviciu şi vizează activitatea unei societăţi de asigurare - reasigurare“.

Şi Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat că procurorii din cadrul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au ridicat obiecte şi înscrisuri de la sediul „City Insurance SA“.

„Precizăm că ridicarea de obiecte şi înscrisuri se realizează în contextul instrumentării unui dosar penal având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de delapidare, prev. de art. 295 Cod penal, bancrută frauduloasă, prev. de art. 241 Cod penal, spălare de bani, prev. de art. 49 din Legea nr. 129/2019, fals informatic, prev. de art. 325 Cod penal, fals intelectual, prev. de art. 321 Cod penal, fals în înscrisuri sub semnătură privată, prev. de art. 322 Cod penal, şi uzul de fals, prev. de art. 323 Cod penal“, se precizează în comunicatul Parchetului.

Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al ASF, a declarat pentru ZF că Autoritatea a făcut sesizări la Ministerul Public şi la alte parchete, inclusive la Direcţia de Investigaţie a Infracţiunilor de Criminalitate şi Terorism (DIICOT), încă din luna aprilie a anului 2021.

„ASF a făcut sesizări la Ministerul Public şi la alte parchete, inclusiv la DIICOT, încă din luna aprilie. La Oficiul Naţional pentru Combaterea Spălării Banilor avem demersuri făcute de acum un an. Pe măsură ce, în cadrul investigaţiei de la City, am obţinut informaţii care au stârnit suspiciuni de infracţionalitate am trimis imediat la Ministerul Public sesizări cu privire la acest lucru. Acum Ministerul Public a început să acţioneze“, a explicat Daniel Apostol.

Săptămâna trecută, Autoritatea de Supraveghere Fianciară (ASF) a anunţat că trimite în faliment compania de asigurări City Insurance, cel mai mare asigurator RCA din Romania cu o cotă de piaţa de 45%, ca urmare a faptului că nu a venit niciun investitor să o salveze, iar indicatorii de capital nu au fost restabiliţi.

City Insurance, liderul pieţei asigurărilor, cu subscrieri de peste 2 mld. lei în 2020, a fost sancţionată de către ASF cu amenzi record, suspendarea managementului şi trecerea sub administrarea Fondului de Garantare a Asiguraţilor, valoarea cumulată a amenzilor pentru asigurător şi management depăşind 10,9 mil. lei.

În ianuarie, ASF a sesizat DIICOT cu privire la posibile nereguli sau chiar infracţiuni atât în legătură cu activitatea de control pe piaţa de capital, cât şi pe piaţa asigurărilor, în anii trecuţi.

MIşu Negriţioiu, fost preşedinte ASF în perioada 2014-2017, a declarat recent pentru Ziarul Financiar că City Insurance a prezentat aceleaşi probleme privind cerinţa de capital minim, rezervele tehnice şi solvabilitatea, încă din perioada 2016-2017, după ce a încălcat o restricţie impusă de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) la acea vreme de a-şi limita ponderea poliţelor RCA la 75% din volumul subscrierilor anului anterior.

După revocarea lui Mişu Negriţoiu, conducerea ASF a fost preluată de Leonardo Badea, economist de profesie, care a rămas în funcţie până în anul 2019, când a demisionat pentru a ocupa poziţia de viceguvernator al BNR.

Ulterior, Autoritatea de Supraveghere a fost condusă de un consiliu format din opt membri, din care patru membri executivi şi patru membri neexecutiv. În perioada în care Leonardo Badea a stat la conducerea ASF, nu s-a efectuat nici un control mai amănunţit la compania City Insurance şi nici nu s-au luat măsuri în acest sens. Roxana Roşu, Mircea Nica