Bănci și Asigurări

Ce spune Guvernatorul BNR Mugur Isărescu despre taxa pe activele bancare: Ne-a luat şi pe noi prin surprindere. Sunt aspecte pe care cu greu le înţelegem

Ce spune Guvernatorul BNR Mugur Isărescu despre taxa pe...

Autor: Alina Botezatu , Mediafax

08.01.2019, 16:48 678

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a afirmat, marţi, despre impunerea noii taxe pentru activele fianciare ale băncilor că este o trăsnaie care trebuia discutată cu sistemul bancar.

„Principalul element de nemulţumire (al băncilor faţă de taxa pe activele financiare - n.red.) este că (...) nu s-a discutat cu industria. Aşa se construieşte Constituţia, aşa se construiesc legile în România: discuţi cu industria bancară. Nu, la sfârşit de an, în prag de Crăciun, vii cu o bombă din aceasta greu de înţeles. Cred că domnul ministru de Finanţe va discuta cu industria. Au şi nelămuriri cum se aplică. Trebuie să vă spun că avem şi noi. Sunt aspecte pe care cu greu le înţelegem”, a spus, marţi, Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), în briefing-ul de presă de după prima şedinţă de politică monetară din acest an.

De asemenea, Guvernatorul a precizat că în Europa există taxe pe activele băncilor, dar nu sunt legate de un indice precum ROBOR, iar această legare a caracterizat-o drept „o inovaţie”.

Taxa pe activele financiare ale băncilor este de 0,1-0,5% pentru media ROBOR trimestrială de 2-4%, de la începutul acestui an.

„Ne-a luat şi pe noi prin surprindere trăsnaia”, a mai spus Isărescu, întrebat despre cum va afecta această taxă băncile şi oamenii.

În plus, Guvernatorul a menţionat că intenţionează să iniţieze o discuţie despre această taxă în cadrul Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială, al cărui preşedinte este şi din care face parte ministrul Finanţelor Publice, respectiv Eugen Teodorovici, în prezent.

„Trebuie să discutăm serios în cadrul legal pe care-l avem, votat de Parlamentul României, este cadrul legal al Uniunii Europene: se numeşte Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială. Nu facem şuetă la televizor. Este un impact de miliarde de euro Avem dreptul să facem propuneri, sugestii”, a subliniat Isărescu.

De asemenea, oficialul Băncii centrale a precizat că analiza BNR despre noua taxă pentru bănci, care a fost transmisă la Ministerul Finanţelor, a fost cerută după anunţarea acestei taxe şi că BNR le-a precizat reprezentanţilor MFP că este un efort preliminar, „făcut în câteva zile”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO