Bănci și Asigurări

Cel putin 10 administratori de pensii private in 2008

29.01.2007, 13:24 19

Mai mult de noua companii si-au manifestat interesul de a administra un fond de pensii private din 2008, chiar daca un singur asigurator a depus cerere pentru autorizare la Consiliul de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) pana in prezent.
"Majoritatea firmelor care fac asigurari de viata unit-linked si-au anuntat intentia de a face pensii private pentru pilonul II (n.r. - pensii private obligatorii) si unele dintre ele vor sa aplice si pentru pilonul III (n.r. - pensii private facultative)", a declarat pentru ZF Mircea Oancea, presedintele CSSPP. El a specificat ca printre firmele care si-au anuntat intentia de a crea un fond de pensii private obligatorii si au discutat cu CSSPP formalitatile necesare se numara: Allianz Tiriac Asigurari, ING Asigurari de Viata, Interamerican, Omniasig, Aviva, Certinvest, Raiffeisen Asset Management, BRD Asset Management.
Pana in prezent doar BCR Asigurari de Viata a depus la CSSPP o cerere de autorizare pentru administrarea unui fond de pensii si o cerere de autorizare pentru prospectul unei scheme de pensii pentru pilonu lII.
Oancea a precizat insa ca Allianz-Tiriac si ING Asigurari de Viata sunt destul de avansate in elaborarea dosarelor, cele doua companii primind deja aprobarea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). "Unele dintre aceste companii au investit in 2006 multi bani pentru produse noi si din acest motiv au inregistrat pierderi anul trecut. Iar acestea nu pot aplica la acest sistem din cauza conditiilor destul de dure de aplicare pentru pensiile private, respectiv ca societatea sa fie infiintata de cel putin trei ani in Romania si sa inregistreze profit in ultimii ani", a mai spus Oancea.
Reprezentantul CSSPP estimeaza ca valoarea contributiilor din sistemul de pensii private va ajunge in 2008 - primul an de aplicare, la 200 de milioane de euro, din care 150 de milioane de euro din pensii private obligatorii si 50 de milioane din pensii private facultative.
Sistemul pensiilor private i-a atras nu numai pe asiguratorii care activeaza pe piata romaneasca de mai mult de trei ani de zile, ci si mari asiguratori europeni. Unul dintre acestia este compania olandeza Aegon, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata internationala a asigurarilor de viata, care va infiinta un fond de pensii private obligatorii in colaborare cu Banca Transilvania.
Potrivit legislatiei, persoanele in varsta de pana la 35 de ani, asigurate in sistemul public de pensii, vor participa obligatoriu la un fond de pensii administrat privat. Pentru persoanele in varsta de pana la 45 de ani care sunt deja asigurate si contribuie la sistemul public de pensii, contributia la un fond de pensii administrat privat ramane facultativa. Contributia angajatului catre un fond de pensii private obligatoriu se va ridica, incepand cu anul 2008, la 2,5% din actuala contributie catre sistemul public de pensii si va creste anual cu 0,5%, pana in 2016, cand va ajunge la 6,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO