Bănci și Asigurări

Cele mai multe credite, spre energie si imobiliare

16.10.2007, 22:23 15

Energia, sectorul imobiliar si infrastructura se numara printre domeniile prioritare care urmeaza sa beneficieze de finantari de la banci in urmatorii ani, considera mai multi bancheri, care au participat ieri la seminarul Mediafax Talks about Corporate Loans.
"Credem ca piata energetica va inghiti foarte multe credite, precum si cea de real estate, supraincalzita sau nu", a afirmat Marinel Burduja, prim-vicepresedinte al Raiffeisen Bank Romania. El este de parere ca, pe partea de corporate, bancile nu reusesc sa acorde suficiente credite in lei.
"Nu stim sa explicam avantajele creditului in lei si nici riscurile la care se expun clientii, in cazul creditului in valuta. Poate in doi-trei-patru ani vom asista la o egalare a creditului in lei cu cel in valuta", a spus Burduja.
Printre factorii pozitivi care pot conduce la acest rezultat, prim-vicepresedintele Raiffeisen Bank a enumerat reducerea inflatiei si concurenta pe piata corporate, iar printre factorii negativi instabilitatea politica si lipsa de strategii pe termen lung. Pe langa domeniile mentionate, bancile se vor concentra, de asemenea, si pe sectorul de retail, si pe cel al serviciilor, potrivit prim-vicepresedintelui executiv al Alpha Bank, Evangelos Kalamakis.
Referindu-se la marjele de dobanda, vicepresedintele executiv pe corporate banking al BCR, Jean Andronie, a aratat ca acestea nu reflecta la ora actuala riscurile de creditare.
De asemenea, Andronie a aratat ca importanta imprumuturilor corporate se reflecta la nivelul BCR in impartirea clientilor in mai multe categorii - clienti mari ai grupului, clienti mari locali, intreprinderi mici si mijlocii si municipalitati. Potrivit lui Tudor Gabriel Bohalteanu, vicepresedinte al Eximbank, banca de export-import va avea in urmatorii ani o politica de sustinere a dezvoltarii mediului de afaceri, cu o concentrare clara asupra intreprinderilor mici si mijlocii.
Referindu-se la modul de eficientizare a costurilor in cazul imprumuturilor, Radu Rizoiu, partener in cadrul firmei de avocatura Stoica & Asociatii, a aratat ca structurarea tranzactiilor are un rol deosebit de important.
"Structurarea tranzactiilor poate determina reducerea costului creditelor. In cazul imprumuturilor pentru microintreprinderi si intreprinderi mici, structurarea presupune oferirea anumitor produse standardizate. In cazul proiectelor medii, structurarea are in vedere adaptarea de produse predefinite la nevoile debitorilor, iar in cazul companiilor mari debitorul doreste adaptarea produselor bancilor la nevoile proprii", a spus Rizoiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO