Bănci și Asigurări

Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor Bancare: Numărul dosarelor a crescut de 10 ori în T1, 90% dintre ele fiind legate de credite; consumatorii vor să soluţieze litigiile în afara instanţelor de judecată

Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor...

Autor: Roxana Rosu

18.04.2018, 11:29 455

Numărul dosarelor legate de litigii bancare, aflate în lucru la conciliatori sau deja finalizate de Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar, a crescut în primul trimestru al acestui an de aproape 10 ori faţă de perioada similară a anului trecut, de la 19 dosare la 175 de dosare, interesul consumatorilor şi al băncilor de a participa la proceduri de soluţionare alternativă a diferendelor fiind pe un trend ascendent. 

În primele trei luni ale anului, 90% dintre solicitări au vizat probleme cu creditele contractate, în timp ce restul de 10% au avut ca obiect neînţelegeri în ceea ce priveşte depozitele bancare, contul curent, transferuri bancare sau leasing.

Dintre cele 175 de dosare formate în anul 2018, 74 de dosare sunt deja soluţionate favorabil, adică părţile s-au înţeles în urma negocierilor, şi doar 5 dosare s-au finalizat printr-o încheiere. Aşadar, aceste 79 de dosare finalizate înseamnă aproape jumătate din numărul înregistrat în tot anul 2017.

Alte 94 de dosare sunt acum în diverse faze de soluţionare. Aceste cifre arată că atât consumatorii cât şi comercianţii au înţeles beneficiile soluţionării amiabile şi sunt dispuşi să rezolve litigiile în acest mod.

Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar a gestionat în primul trimestru 633 de solicitări scrise, dintre care 310 au fost cereri conforme primite de la consumatorii care au reclamat un litigiu cu o bancă sau cu un IFN cu sediul în România, de peste trei ori mai multe faţă de T1 2017.

„Începând cu ultimul trimestru al anului trecut, activitatea CSALB s-a intensificat, trend confirmat şi în 2018. Tot mai mulţi consumatori apelează la CSALB în demersul lor de soluţionare a diferendelor pe care le au cu comercianţii din sistemul financiar – bancar. Acest lucru s-a întâmplat concomitent cu o deschidere tot mai mare a băncilor spre procedurile de conciliere. Astfel, ne bucurăm să vedem că ambele părţi au înţeles rolul CSALB, precum şi beneficiile procedurilor SAL”, a declarat Alexandru Păunescu, membru în Colegiul de Coordonare al CSALB.

În acest an, numărul cererilor clasate a coborât la aproximativ 25% din numărul de solicitări conforme, o scădere semnificativă comparativ cu anii anteriori. În 2017, cererile clasate au ajuns aproape de 50%, iar în 2016 acestea erau la nivelul de 75% din numărul total de solicitări conforme.

Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor din domeniul Bancar îşi propune să rezolve în mod echilibrat, rapid, gratuit pentru consumatori  neînţelegerile dintre bănci şi consumatori, în afara instanţelor de judecată.

CSALB administrează infrastructura necesară soluţionării alternative prin două tipuri de proceduri: propunerea unei soluţii (concilierea) sau impunerea unei soluţii (arbitrajul). Conciliatorii/arbitrii desemnaţi să soluţioneze litigiile propun sau impun o soluţie, în funcţie de procedura aleasă, în urma analizei documentelor şi a discuţiilor cu părţile.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO