Bănci și Asigurări

CFA: Prognozele de creştere economică în 2023 s-au redus la 2,7%. Rata anticipată a inflaţiei a atins valoarea medie de 7,73%

Adrian Codirlaşu, CFA – vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România

Adrian Codirlaşu, CFA – vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România

Autor: Cristina Bellu

02.07.2023, 12:21 829

Analiştii financiari din cadrul asociaţiei CFA România estimează că leul se va deprecia până la un curs mediu de 5,0719 lei/euro în următoarele 12 luni, în timp ce rata anticipată a inflaţiei va înre­gistra o valoare medie de 7,73%, cel mai scăzut nivel din martie 2022.

Datele colectate de CFA în luna mai mai arată că, pentru orizontul de 6 luni, majoritatea analiştilor (85%) incluşi în sondajul lunar al asociaţiei anticipează un curs de 5,0146 lei/euro.

În ceea ce priveşte indicatorul de încre­dere macroeconomică al CFA, acesta a crescut în mai (cu 4 puncte) la valoarea de 59 puncte. Evoluţia s-a datorat compo­nentei de anticipaţii, care a înregistrat o creştere de 8 puncte, până la valoarea de 56,7 puncte.

Datele sondajului mai arată că deficitul bugetului de stat pentru anul 2023 a atins valoarea medie a anticipaţiilor de 4,8%, în timp ce evoluţia în termeni reali a PIB în anul 2023 este estimată la 2,7%, în scădere uşoară de la valoarea de 2,8% afişată în prognoza anterioară.

Totodată, indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor varia­bile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, este preconizat să atingă 6,12% în următoarele 12 luni.

„Conform rezultatelor sondajului pro­cesul dezinflaţionist continuă, anticipaţiile inflaţioniste atingând cea mai mică valoare din 2013. Consistent cu aceste anticipaţii dezinflaţioniste sunt şi anticipaţiile de uşoară reducere a ratelor de dobândă. Însă, în acest ciclu economic, atât rata inflaţiei, cât şi ratele de dobândă se vor stabiliza la valori semnificativ mai ridicate decât cele înregistrate între cele două crize: criza subprime şi criza corona“, spune Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

Referitor la evoluţia preţurilor proprie­tăţilor rezidenţiale în orase, 61,5% dintre participanţi anticipează o stabilitate a aces­tora în timp ce 38,5% dintre participanţi anticipează o scădere în următoarele 12 luni, nefiind înregistrată nicio opinie de majorare a preţurilor.

De asemenea, 46% consideră că preţu­rile actuale sunt supraevaluate, iar 54% că sunt corect evaluate.

Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 54% în următoarele 12 luni.

Sondajul Asociaţiei CFA România reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia încearcă să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

Pe lângă întrebările necesare pentru calculul Indicatorului de Încredere Macro­e­conomică, sondajul evaluează şi anticipa­ţiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflaţiei, ratele de dobândă, cursul de schimb euro/leu, indicele bursier BET şi condiţiile macroeconomice globale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO