Bănci și Asigurări

Chiar daca dobanzile scad, bancile merg in continuare pe titlurile de stat

07.11.2002, 00:00 19

Ministerul Finantelor a reusit marti din nou sa stranga de la banci peste 1.750 miliarde de lei, titlurile de stat emise pe diferite perioade de timp fiind cumparate de banci ca painea calda. Dobanzile platite au continuat sa scada, pentru certificatele emise pe un an Finantele platind chiar o dobanda medie de 18,92% pe an.
Trendul descendent al randamentelor titlurilor de stat, inceput inca din prima jumatate a anului 2001, a continuat si pe parcursul acestui an, pe fondul previziunilor optimiste in ceea ce priveste procesul de scadere a inflatiei.
De altfel, oficialii Finantelor declarau recent ca cresterea dobanzilor, caracteristica perioadei toamna-iarna, va fi estompata in acest an, pe de o parte, de expectatiile optimiste pentru indicatorii macroeconomici, dar si de reactia investitorilor de portofoliu pentru care scadentele mai lungi compenseaza fluctuatiile sezoniere ale inflatiei.
"Ce este foarte interesant de remarcat este faptul ca fluctuatia sezoniera a ratelor de dobanda manifestata pregnant in ultimii ani, concretizata in cresteri ale ratelor in perioada de toamna/iarna - cand se asteptau explozii ale ratelor de inflatie - dupa scaderi din perioada in perioada de vara, pare sa fie estompata in acest an", sustinea recent Enache Jiru, secretar de stat in Ministerul Finantelor si seful Trezoreriei.
Ministerul Finantelor a reusit in acest an sa impinga aproape constant dobanzile in jos, in paralel cu cresterea maturitatii titlurilor de stat pana la doi ani, in conditiile depasirii perioadei de captivitate in care Trezoreria se afla in relatia cu sistemul bancar. Finantele au ajuns astfel in masura sa-si permita sa respinga ofertele bancilor, atunci cand acestea incercau sa tina dobanzile cat mai sus.
Bancile comerciale au primit foarte bine extinderea maturitatilor la instrumentele de finantare folosite de ministerul finantelor. Practic, sustinerea de care se bucura aceasta orientare a Trezoreriei spre maturitati din ce in ce mai mari pentru reducerea riscului de refinantare, a permis intreruperea temporara a emisiunilor de titluri de stat cu scadenta la 3 luni destinate populatiei. Totusi, din ratiuni pur tehnice, incepand din aceasta luna emisiunile cu scadente la trei luni au fost reluate atat pentru banci cat si pentru populatie.
Principalul avantaj oferit de instrumentele cu maturitati extinse consta in conservea unor randamente satisfacatoare pe perioade indelungate. Acesta este si motivul principal pentru care bancile se inghesuie sa cumpere titluri si obligatiuni de stat: dobanda platita este inca suficient de buna luand in considerare toate semnalele care arata trendul descendent pe care il va urma acest indicator.
"Interesul constant manifestat de investitori pentru titlurile emise de Ministerul Finantelor creeaza premisele ca, incepand cu 1 decembrie 2002, momentul intrarii in vigoare a noului regulament privind tranzactionarea titlurilor de stat emise in forma dematerializata, aceasta piata sa capete o noua dinamica", mai spune Jiru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO