Bănci și Asigurări

Cinci companii mari cumulează jumătate din pierderea de 66 mil. € a pieţei de asigurări

Angela Toncescu , preşedintele CSA: Este remarcabil faptul că pierderea netă cumulată la nivelul asigurătorilor s-a redus de 2,5 ori faţă de anul anterior, iar faţă de 2008 a fost de 14 ori mai mică. Evoluţiile din piaţă nu au fost uşoare pentru societăţile de asigurare.

Cinci companii mari cumulează jumătate din pierderea de 66 mil. € a pieţei de asigurări

Autor: Ciprian Valentin Botea

21.07.2011, 00:07 1962

Cinci din cele 16 companii de asi­gu­rări cu cote de piaţă depeste 1% au cumulat pierderi de 150 mi­lioane lei (circa 35 mil.euro) anul trecut, adică jumătate din pier­derea totală a pieţei,potrivit raportului anual publicat de Comisia de Supraveghere aAsi­gurărilor (CSA). Cele cinci companii sunt Uniqa, Groupama,Aviva, Allianz-Ţiriac şi Euroins.

Un număr de 23 de asigurători au raportat pen­tru 2010pierderi cumulate de aproape 277 mi­lioane lei, în timp ceprofiturile celorlalte 20 de societăţi au însumat 235 milioane lei.Pier­de­rea agregată la nivelul întregii pieţe a fost ast­fel decirca 42 milioane lei, fiind cu 60% mai mică decât în 2009.

"Este remarcabil faptul că pierderea netă cu­mulată la nivelulasigurătorilor s-a redus de 2,5 ori faţă de anul anterior, iar faţăde 2008 a fost de 14 ori mai mică. Evoluţiile din piaţă nu au fostuşoare pentru societăţile de asigurare", spune Angela Toncescu,preşedintele CSA.

Companiile care vând poliţe de viaţă au ră­mas şi anul trecutcele mai profitabile, cele mai bune rezultate fiind obţinute deAlico (69 mil. lei) şi ING Asigurări (39 mil. lei). Cele douăcompanii raportaseră cele mai mari profituri şi în 2009. Şi BCRViaţă, a doua companie din piaţa asigurărilor de viaţă, aînregistrat un profit de aproape 14 mil. lei anul trecut.

La polul opus se află Uniqa Asigurări şi Groupama, care au avutpierderi de 56 mil. lei şi respectiv 50 mil. lei anul trecut. Celedouă grupuri străine care le controlează, respectiv Uniqa Austriaşi Groupama Franţa, au intrat relativ târziu pe piaţa românească şiîn prezent se află în etapa de dezvoltare a operaţiunilor locale.Francezii de la Groupama au mai pierdut 16 milioane lei şi dinactivitatea Onix Asigurări (fosta OTP Garancia).

Surprinzătoare sunt însă rezultatele ob­ţi­nute deAllianz-Ţiriac şi Omniasig, compa­niile care ocupă poziţiile doi şirespectiv trei pe piaţa asi­gurărilor generale, care au avut opierdere netă de 19 mil. lei şi respectiv un profit de nu­mai 3,2mil. lei după ce anii trecuţi s-au pozi­ţio­nat constant între ceimai profitabili asigurători.

Similar cu Uniqa şi Groupama, afacerile Allianz-Ţiriacşi Omniasig sunt concentrate în cea mai mare parte pe segmentulasigurărilor generale, puternic afectat anul trecut de prăbuşireavânzărilor de poliţe Casco.

"Evoluţia negativă a asigurărilor Casco nu a putut fi evitată decătre societăţile de asigu­ra­re, fiind rezultanta nu a uneiactivităţi de asi­gu­ra­re ineficiente, ci a unei contracţiiputernice a vânzărilor de vehicule, a leasingului auto şi, nu înultimul rând, a îngheţării creditării bancare", comenteazăToncescu.

Primele brute subscrise din asigurări generale s-au contractatcu 8,3% anul trecut, până la 6,6 mld. lei, din cauza scăderii cu25% a vânzărilor de poliţe Casco, potrivit datelor CSA. PoliţeleCasco însumează peste o treime din subscrierile pe asigurărigenerale.

Dintre jucătorii mari din asigurări generale au înregistratprofituri semnificative Astra Asigurări (25 mil. lei), Generali (21mil. lei) sau Asirom (18,5 mil. lei).

Pe asigurări de viaţă, britanicii de la Aviva au avut o pierderede 20 mil. lei, în timp ce AXA Asigurări (fosta Omniasig Life) aînregistrat un rezultat negativ de 26,6 milioane lei. Nemţii de laSignal Iduna au pierdut la rândul lor 10,4 mil. lei.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO