Bănci și Asigurări

Comisioane mai mici pentru brokeri: veniturile au alunecat sub nivelul de 20% din intermedieri

Foto Silviu Matei

Foto Silviu Matei

Autor: Ciprian Botea

28.03.2014, 00:00 248

Companiile de brokeraj în asigurări au încasat anul trecut 773 milioane de lei (175 mil. euro) din negocierea contractelor de asigurare şi din servicii precum regularizări de daune şi inspecţii de risc, în creştere cu 6,5% faţă de anul 2012. Cea mai mare parte a veniturilor provine din comisioane încasate pentru intermedierea de poliţe, cu un volum de 750 milioane de lei.

Volumul primelor intermediate a crescut anul trecut cu aproape 8%, la 3,9 miliarde de lei (880 mil. euro), astfel că ponderea veniturilor totale în primele intermediate a scăzut uşor sub 20%. Strict veniturile din comisioane au o pondere de 19,3% din primele intermediate. Din regularizări de daune, brokerii au avut anul trecut venituri de 12 milioane de lei, în creştere cu aproape 2%.

Veniturile din inspecţii de risc au fost de 2,6 milioane de lei. Cele mai mari venituri sunt din negocierea contractelor de asigurare, în condiţiile în care comisioanele încasate de brokeri pentru o poliţă încheiată ajung în anumite cazuri până la 25-30% din tariful plătit de client. Pe piaţa de brokeraj activează în prezent circa 600 de jucători. Brokerii au ajuns anul trecut să intermedieze 47% din primele subscrise de companiile locale de asigurări. Printre cele mai mari companii de brokeraj se numără Marsh, Safety sau Aon.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO