Bănci și Asigurări

Comitetul de Macroprudenţialitate recomandă BNR să monitorizeze nivelul de îndatorare al populaţiei

Comitetul de Macroprudenţialitate recomandă BNR să...

Autor: Alina Botezatu, Mediafax

25.09.2018, 21:59 106

Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM) a făcut, în şedinţa din 24 septembrie, două recomandări Băncii Naţionale a României (BNR) şi a aprobat implementarea recomandărilor Fondului Monetar Internaţional (FMI), potrivit unui comunicat de presă al instituţiei de marţi.

Mai exact, CNSM i-a recomandat BNR să menţină rata amortizorului anticiclic de capital la nivelul de 0% şi să monitorizeze evoluţiile privind îndatorarea sectorului populaţiei, prin Recomandarea CNSM nr. R/5/2018 care se referă la amortizorul anticiclic de capital în România. La finele lunii iunie, oficialii Băncii centrale au precizat că discută cu băncile o plafonare a gradului de îndatorare, în condiţiile în care datele monitorizate de ei arată că, pentru cei cu venituri reduse, este în creştere riscul de neplată a ratelor la credite.

De asemenea, prin Recomandarea nr. R/7/2018, care se referă la amortizorul de capital pentru riscul sistemic în România, CNSM i-a indicat BNR să implementeze Recomandarea CNSM nr. R/9/2017. Mai exact, BNR trebuie să realizeze reevaluarea semestrială şi să stabilească intervalul de referinţă de 12 luni pentru valorile medii ale indicatorilor în funcţie de care se determină amortizorul de capital pentru risc sistemic, prin care sunt stabilite băncile de risc sistemic din România. În plus, Banca centrală trebuie să stabilească nivelul la care instituţiile de credit aplică acest amortizor, respectiv nivelul individual şi/sau nivelul consolidat.

„În privinţa amortizorului pentru alte instituţii de importanţă sistemică (amortizorul O-SII) s-a discutat modul de implementare al acestuia în anul 2019. O decizie finală în acest sens va fi publicată după expirarea perioadei de notificare prealabile (30 zile) a CERS (Comitetul european pentru risc sistemic - n.red.), CE (Comisia Europeană - n.r.), ABE (Autoritatea Bancară Europeană - n.red.) şi al autorităţilor naţionale competente şi desemnate relevante, în conformitate cu reglementările europene aplicabile”, se mai scrie în comunicatul de presă al instituţiei.

De asemenea, în şedinţa din 24 septembrie, CNSM a aprobat planul de acţiune privind implementarea recomandărilor prezentate în documentul FMI „Romania: Financial Sector Assessment Program şi procedura de evaluare comună la nivelul CNSM a riscurilor sistemice”.

Consiliul general al CNSM s-a întrunit în data de 24 septembrie 2018, pentru a treia oară în acest an, iar cele două recomandări şi planul de acţiune al FMI au fost aprobate cu unanimitate de voturi a membrilor prezenţi.

În prezent, Consiliul general al CNSM este alcătuit din trei membri ai BNR şi trei ai Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), potrivit site-ul instituţiei: Mugur Isărescu (Guvernatorul BNR şi preşedintele CNSM), Florin Georgescu (Prim-viceguvernatorul BNR), Liviu Voinea (Viceguvernatorul BNR, coordonator al activităţii de stabilitate financiară), Leonardo Badea (preşedintele ASF); Ovidiu Răzvan Wlassopol (prim-vicepreşedintele ASF) şi Ion Giurescu (vicepreşedintele ASF, sectorul sistemului de pensii private).

Celor şase li se adaugă trei reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice: Eugen Orlando Teodorovici (ministrul), Attila György (secretar de stat responsabil cu coordonarea promovării cadrului legal aferent pieţelor financiare) şi Tiberiu Valentin Mavrodin (secretar de stat responsabil cu coordonarea managementului trezoreriei şi datoriei publice). De asemenea, Petre Tulin, directorul general al Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare, participă la şedinţele Consiliului general al CNSM, dar nu are drept de vot.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO