• Leu / EUR4.9429
  • Leu / GBP5.8083
  • Leu / USD4.6098
Bănci și Asigurări

Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială, din care fac parte reprezentanţi ai BNR, ASF şi ai Guvernului, atrage atenţia asupra impactului riscului dobânzii asupra portofoliului de titluri de stat deţinut de sectorul bancar

Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială, din care fac parte reprezentanţi ai BNR, ASF şi ai Guvernului, atrage atenţia asupra impactului riscului dobânzii asupra portofoliului de titluri de stat deţinut de sectorul bancar

Autor: Roxana Rosu

17.12.2021, 16:20 727

Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM), din care fac parte reprezentanţi ai BNR, ASF şi ai Guvernului, atrage atenţia asupra impactului riscului de rata dobânzii asupra portofoliului de titluri de stat deţinut de sectorul bancar şi asupra activelor şi pasivelor bancare sensibile la rata dobânzii.

Creşterea inflaţiei în ultima perioadă a implicat creşterea randamentelor la titlurile de stat, deci implicit scăderea valorii acestora.

În acest context, în şedinţa de vineri, membri CNSM au fost informaţi printre altele cu privire la evaluarea instrumentelor macroprudenţiale de la activarea acestora în legislaţia naţională şi până în prezent, impactul riscului de rata dobânzii asupra portofoliului de titluri de stat deţinut de sectorul bancar şi asupra activelor şi pasivelor bancare sensibile la rata dobânzii şi la riscurile sistemice identificate în cadrul sistemului financiar national.

În paralel, Consiliul a aprobat recomandarea ca BNR să menţină măsura privind majorarea ratei amortizorului anticiclic de capital la nivelul de 0,5%, începând cu data de 17 octombrie 2022 şi să continue monitorizarea evoluţiei situaţiei economice şi a creditării,  ca urmare a continuării tendinţei de accelerare a activităţii de creditare.

De asemenea, Consiliul general al CNSM a decis înfiinţarea unui grup de lucru având ca mandat sprijinirea intermedierii financiare.

Din Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM) fac parte reprezentanţi ai BNR, ASF şi ai Guvernului, acesta fiind condus de guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Instituţia a fost înfiinţată în 2017 cu misiunea de a asigura coordonarea în domeniul supravegherii macroprudenţiale a sistemului financiar naţional, prin stabilirea politicii macroprudenţiale şi a instrumentelor adecvate pentru punerea în aplicare a acesteia.


 

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9429
Diferență: 0,0121
Ieri: 4.9423
Azi: 4.6098
Diferență: -0,2078
Ieri: 4.6194
Azi: 5.8083
Diferență: -0,1942
Ieri: 5.8196
Azi: 4.8066
Diferență: -0,0852
Ieri: 4.8107