Bănci și Asigurări

Companiile nu au probleme de lichiditate. Refuzurile la plată au scăzut de aproape trei ori în septembrie 2017 faţă de luna precedentă

Companiile nu au probleme de lichiditate. Refuzurile la...

Autor: Anelis Baciu

23.10.2017, 00:06 172

Băncile au refuzat în luna septembrie decontarea de cecuri şi bilete la ordin în valoare de 145,2 milioane de lei ( 32 mil. euro), de aproape trei ori mai puţin decât nivelul înregistrat luna precedentă, potrivit datelor BNR.

Nivelul atins în luna septembrie este al doilea cel mai mic înregistrat în acest an. Plăţile au fost refuzate pentru că bancherii nu au găsit suficiente lichidităţi în conturile clienţilor care au iniţiat plăţile.

Refuzurile la plată au devenit un fenomen larg răspândit în perioada de criză, când au existat mai multe vârfuri lunare cu plăţi neonorate de peste un miliard de lei, acesta fiind un efect al scăderii veniturilor companiilor şi al valului uriaş de firme ajunse în insolvenţă. În prezent situaţia financiară a companiilor s-a îmbunătăţit.

Reprezentanţii BNR au indicat că în ultimii ani problemele au fost accentuate şi de cazurile numeroase de litigii în instanţă, care au dus chiar la impunerea de sechestru pentru conturile mai multor companii, băncile neputând efectua plăţile chiar dacă ar fi existat lichidităţile necesare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO