Bănci și Asigurări

Constantin Toma pleacă de la Omniasig, compania pe care a creat-o acum 15 ani

Constantin Toma pleacă de la Omniasig, compania pe care a creat-o acum 15 ani

Constantin Toma se va dedica propriei afaceri, Platinum Asigurări

Autor: Ciprian Botea

30.06.2011, 00:06 1097

Constantin Toma, unul dintre cei mai puternici oameni dinindustria asigurărilor, s-a retras de la conducerea Omniasig,companie de asigurări pe care o conduce încă din 1995, pentru a seocupa de propria afacere în industria asigurărilor - societateaPlatinum.

El deţine 25% din Platinum Asigurări (fosta Clal) şi negociazăpreluarea restului de 75% din acţiuni de la Auto-Ekspert LimitedLiability Company. Nu există date privind acţionariatulAuto-Ekspert, deoarece compania a fost înfiinţată în iunie anultrecut şi nu a depus bilanţul pe 2010 la Registrul Comerţului.

"Facem eforturi susţinute împreună cu avocaţii pentru a semnacontractul astăzi (ieri - n. red.)", a declarat Toma. El a arătatmarţi că în momentul în care tranzacţia va fi finalizată se varetrage de la conducerea Omniasig.

Surse din piaţă spun că mandatul lui Toma se încheie la 1 iulie,iar interimatul la conducerea companiei va fi asigurat devicepreşedintele Omniasig, Constantin Marica. Contactaţi de ZF,reprezentanţii Omniasig nu au dorit să comenteze aceastăinformaţie.

Informaţii privind eventuala plecare a lui Toma de la conducereaOmniasig apăruseră pe piaţă încă de săptămâna trecută. Austrieciide la Vienna Insurance Group (VIG), acţionarul majoritar alOmniasig, nu au dorit să comenteze în acest moment informaţia,precizând doar că pregătesc o schimbare în structura operaţiunilorlocale. VIG mai deţine pe plan local companiile Asirom, BCRAsigurări şi BCR Asigurări de Viaţă.

Constantin Toma, 50 de ani, este unul din cei mai buniprofesionişti de pe piaţa asigurărilor. El a dus Omniasig înprimele trei companii de asigurări pornind întâi ca un proiect alfostei bănci de stat Bancorex, firma fiind achiziţionată ulteriorde către fondul de investiţii israelian TBIH şi apoi de cătreVIG.

Informaţii potrivit cărora Toma s-ar retrage de la conducereaOmniasig au apărut şi în toamna lui 2009, austriecii declarândatunci că se află în negocieri cu acesta pentru încheiereamandatului. Mandatul său de preşedinte a fost prelungit în cele dinurmă.

Toma a creat de la zero compania Omniasig în 1995, la 34 de ani,şi a adus-o la afaceri de peste 200 mil. euro. Omniasig s-a situatanul trecut pe locul trei în piaţa asigurărilor, după Astra şiAlliaz-Ţiriac, cu prime brute sub­scrise de 916 mil. lei anultrecut (218 mil. lei).

Afacerile asigurătorului au scăzut cu 18% în 2010, peste mediapieţei, pe fondul reducerii accentuate a vânzărilor de poliţe auto.Afacerile tuturor companiilor din segmentul asigu­rărilor generalecontrolate de VIG în România s-au redus cu două cifre anultrecut.

Aceasta este a doua schimbare din managementul companiilorcontrolate de VIG pe plan local din acest an, după ce în luna maiBoris Schneider a părăsit funcţia de preşedinte al Asirom, dupăşase ani de mandat, fiind înlocuit cu vicepreşedintele MarianaDiaconescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO