Bănci și Asigurări

Cosmin Călin, Director Executiv Corporate, Banca Transilvania: Anul 2022 a fost anul capitalului circulant, iar începând cu trimestrul trei, cel puţin din punctul nostru de vedere, au venit şi investiţiile înapoi, chiar dacă mediul era destul de instabil. Anul acesta este anul investiţiilor pentru că mediul este extrem de stabil comparativ cu anul trecut

ZF Bankers Summit 2023, ziua 1

Cosmin Călin, Director Executiv Corporate, Banca...

Autor: Mircea Nica

26.06.2023, 13:15 149

Anul 2022 a fost anul capitalului circulant, iar începând cu trimestrul trei, investiţiile au revenit, iar anul acesta este anul investiţiilor datorită unui mediu mult mai satbil comparativ cu anul trecut, a spus Cosmin Călin, Director Executiv Corporate, Banca Transilvania, în cadrul Conferinţei ZF Bankers Summit 2023, ziua 1.

“Anul 2022 a fost total atipic şi de aceea este greu să faci o comparaţie trimestru la trimestru pentru că primul trimestru din 2022 a fost stabil până în februarie şi instabil din februarie încolo, iar marea majoritate a părţii inflaţioniste şi a creşterii de ROBOR a venit în a doua parte a anului”, a explicat Cosmin Călin.

El a mai adăugat că începând cu 1 ianuarie 2023 a intrat şi acea ordonanţă de plafonare a preţului de energie, ceea ce s-a văzut şi în preţul combustibilului şi intrarea pe platou inflaţionist şi apoi uşoară descreştere.

“Deci, în trimestrul 1 şi 2 din 2023 am experimentat creşterea investiţiilor, în partea de protejare şi securitizare a independenţei energetice, adică în acele investiţii în surse alternative a energiei, cât şi în extinderi de capacităţi de producţie. Au fost multe relocări din Orient, din partea de China, chiar şi relocări din partea de Vest, din Germania, Franţa, Spania. Un an extrem de active pe domeniul investiţiilor.”

Ce a mai spus Cosmin Călin, Director Executiv Corporate, Banca Transilvania:

Anul trecut, nu neaparat numai energia pentru că inflaţia a necesitat un nivel mai mare de capital circulant, atunci toate creşterile efective au fost în ritmul inflaţiei sau peste inflaţie. Nu a fost doar într-un singur domeniu, a fost şi în pharma, healthcare, retil, agribusiness.

Un alt element foarte importante în primul trimestru a fost corecţia preţurilor din agribusiness. Faţă de maximele istorice care s-au întâmplat în septembrie-octombrie pe preţul cerealelor şi al fertilizatorilor, primul trimestru a fost o corecţie destul de abruptă pe partea aceasta.

În ianuarie şi februarie am stat foarte mult în ţară lângă trader, fermieri, mari, mici, mijlocii. S-au sacrificat profiturile din 2022, dar având în vedere că ultimii trei ani de zile au fost ani foarte buni din punct de vedere agricoli şi preţuri, marea majoritate a clienţilor, peste 90%, au trecut cu succes peste primul trimestru, chiar dacă  a fost extrem de provocator din punct de vedere preţuri, stocuri, marcare piedere sau strategie de trading.

Legat de creşterea creditului comercial, dacă ne uităm din 2020 până în prezent, piaţa de factoring şi reverse factoring a crescut destul de mult, dar ponderea în PIB este încă destul de scăzută. Este destul de ciudat pentru că piaţa de reverse factoring în ultimii cinci ani de zile a explodat. În pademie, pe partea de reverse factoring au fost salvaţi mulţi furnizori din downstream pentru că s-a construit un lego pe riscul unei contrapartide puternice a unei companii mari, s-a construit un lanţ de aprovizionare pentru IMM-urile care sunt furnizorii acelei companii mari. După aceea, imediat a scăzut ponderea. Este o chestie de insistenţă şi persistenţă a băncilor de a prezenta avantajele unui astfel de produs pentru că într-adevăr uitându-mă versus Polonia sau Ungaria, ponderea factoringului şi reverse factoringului în PIB este nesemnificativă. Aceasta este o soluţie extrem de rapidă şi facilă, mai ales că toate platformele sunt digitalizate.

Este o problemă între neîncredere şi faptul că plăteşti, dar dacă transpui costurile unui factoring vezi că de fapt sunt mul mai mici faţă tot riscul şi de blocajul de lichiditate  pe care ca un IMM te supui la a nu apela la un astfel de produs. Costurile sunt legate de ROBOR, a crescut puţin, dar nici când ROBOR era nesemnificativ produsul nu a fost foarte accesat. În perioada de pandemie acesta a fost foarte accesat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO