Bănci și Asigurări

Cosmin Vladimirescu, Country Manager Romania & Croaţia, Mastercard: Românii preferă să folosească în continuare cash-ul, mai ales în zona rurală, însă la oraş gradul de acoperire pe terminale este de 60%.

ZF Bankers 2022

Cosmin Vladimirescu, Country Manager Romania & Croaţia,...

Autor: Mara Rolea

11.07.2022, 12:24 227

Românii preferă să folosească în continuare cash-ul, mai ales în zona rurală, însă la oraş gradul de acoperire pe terminale este de 60%, a spus Cosmin Vladimirescu, Country Manager România & Croaţia, în cadrul Conferinţei ZF Bankers Summit 2022.

“Românii preferă să folosească în continuare cash-ul, mai ales în zona rurală, însă la oraş gradul de acoperire pe terminale este de 60%. Cash-ul din economie a crescut la aproape 100 de miliarde de lei în februarie, un nou maxim istoric şi asta înseamnă o creştere de 9,3% faţă de februarie 2021, iar ponderea numerarului în PIB a urcat de la 4,5% în 2008 la 8,5%”, afirmă Cosmin Vladimirescu.

Ce a mai spus Cosmin Vladimirescu la ZF Bankers 2022:

-Banca Naţională omite să numere şi cardurile sociale şi cardurile de masă care însemnă vreo 5 milioane şi probabil o să ajungă 9 până la sfârşitul anului. Mai sunt şi carduri precum Revolut sau altceva, încă 2 milioane, asta raportat la populaţia României şi dacă ne uităm la populaţia eligibilă a României şi la gradul de bancarizare înseamnă că avem deja peste 2 carduri per capita, aproape 3, ţinând cont că 40% dintre români nu sunt bancarizaţi.

- Programul „Mese Calde” care este considerat de Comisia Europeană un „best practice” ce s-a întâmplat în România. 300.000 de persoane cu venituri mici, cu vârste de peste 75 de ani, persoane fără adăpost au beneficiat de tichete pentru achiziţionarea de mese calde. Impactul pe acceptare în zona rurală a fost: 2.000 de POS-uri noi care au fost instalate pentru că beneficiarii au înţeles că acesta este modul în care poţi să accesezi acest beneficiu.

- Câştigă teren în primul rând Apple Pay, piaţa este dominată încă din 2019, urmată de Google Pay, Garmin Pay, Fitbit Pay, wallet-uri de la Samsung, Xiaomi

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO