Bănci și Asigurări

Credit Europe scade cu 10% pe creditare si are o pierdere de 8 mil. euro

Credit Europe scade cu 10% pe creditare si are o pierdere de 8 mil. euro

Omer Tetik spune ca banca se orienteaza preponderent spre vanzarile incrucisate de produse

14.09.2009, 17:41 112

Credit Europe Bank, filiala locala a unui grup financiarcontrolat de miliardarul turc Husnu Ozyegin, a inregistrat inprimele sase luni ale anului o contractie cu 10% a portofoliului decredite in derulare, pana la 4,24 miliarde de lei (echivalentul aputin peste un miliard de euro).

Contractia finantarilor acordate de banca a avut loc in specialin segmentul de corporate, unde soldul creditelor acordate acoborat de la 2,62 miliarde de lei in decembrie anul trecut la 2,22miliarde de lei in iunie. Pe retail, soldul imprumuturilor acoborat in acest interval de la 2,13 la 2,02 miliarde de lei.

Scadereaa avut loc in conditiile in care numarul clientilor din portofoliulde retail a coborat de la 400.000 la 340.000 de persoane. Pecorporate, banca avea in iunie 15.000 de firme in portofoliu, fatade 20.000 la sfarsitul anului trecut.

"Nivelul este optim pentru banca, luand in considerare mediuleconomic actual, reteaua de unitati a bancii, dar si strategia decross-selling avuta in vedere pentru urmatorul trimestru. Evolutiaeste determinata in mare parte de inchiderea conturilor inactive",explica Omer Tetik, prim-vicepresedinte al Credit Europe Bank.Banca a inregistrat in schimb o crestere cu 8% a venituriloroperationale, care au urcat la 187,7 mil. lei (44,6 mil. euro),conform standardelor internationale de contabilitate.

Totusi, rezultatul net pe primul semestru este o pierdere de36,5 milioane de lei (8,7 milioane de euro), calculata conformstandardelor locale de contabilitate, potrivit unor surse bancare.Toate bancile locale au fost afectate de cresterea cheltuielilor cuprovizioanele, pe fondul exploziei creditelor neperformanteincepand din toamna trecuta, inclusiv jucatori din top zeceinregistrand pierderi nete, calculate dupa contabilitatea locala.Reprezentantii bancii nu au raspuns intrebarilor adresate de ZFprivind nivelul provizioanelor si rezultatul net pe primulsemestru.

Credit Europe a incheiat anul trecut cu o pierdere neta de 56,5milioane de lei (15,3 milioane de euro), potrivit datelor raportatecatre Ministerul Finantelor, care sunt calculate conformcontabilitatii romanesti.

Surse din piata afirma ca banca a implementat planuri dereducere a costurilor, recurgand inclusiv la trimiterea angajatilorin concedii fara plata, asa cum au procedat si ING sauBancpost.

Turcii si-au majorat puternic capitalul anul trecut, astfel cala sfarsitul lui iunie fondurile proprii totalizau 734,7 milioanede lei (176 de milioane de euro), conditii in care indicatorul desolvabilitate (care masoara adecvarea capitalurilor la riscurileasumate) era de 12,33%, fata de un nivel minim de 10%, cerut de BNRin cadrul aranjamentului financiar incheiat in primavara cu FondulMonetar International.

Potrivit datelor disponibile pe site-ul bancii, Credit Europeopereaza o retea de 118 unitati, fata de 115 la inceputulanului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO