Bănci și Asigurări

Creditarea incetineste, iar restantele accelereaza

22.12.2008, 18:11 12

Creditarea a incetinit in ultimele luni, o scadere mai accentuata observandu-se in octombrie cand ponderea creditelor in totalul activelor bancare a coborat la 63,74%, cu mai mult de un punct procentual sub nivelul din septembrie, de 65,04%.

In plus, rata riscului de credit a urcat la 5,38, cel mai inalt nivel din 2003. In septembrie indicatorul era 5,29%, in timp ce in luna octombrie a anului trecut rata de riscului de credit a fost de 3,92%.
Restantele au inregistrat o accelerare in ultimele luni ca urmare a efectului conjugat al deprecierii leului, somajului si cresterilor succesive de dobanda.
Potrivit datelor BNR, creditele restante si indoielnice ocupa o pondere mai ridicata in totalul portofoliilor de credite, ajungand la 0,35%, fata de nivelul de 0,24%, inregistrat in septembrie 2008 si octombrie 2007.
Nivelul nu e mare comparativ cu alte tari, dar ceea ce ingrijoreaza este cresterea rapida a neperformantelor, tendinta fiind de deteriorare.
Evolutia cursului de schimb joaca un rol important pentru capacitatea de plata a clientilor, in conditiile in care mai mult de jumatate din creditele acordate de banci sunt in valuta. Analistii apreciaza ca pragul de 4 lei pentru un euro este un punct critic si pentru calitatea portofoliilor de credite, dincolo de care ar putea sa apara probleme semnificative.
Odata cu incetinirea puternica a creditarii, expansiunea restantelor, care inregistrau deja expansiuni considerabile ca volum, va deveni mult mai vizibila si ca pondere in totalul portofoliului.
In ultimii ani, cresterea rapida a creditului a permis ca ponderea restantelor sa ramana la niveluri reduse, pe fondul efectului statistic de raportare la o baza mai mare.
Datele BNR mai arata ca indicatorul de lichiditate este pe o panta descendenta.
Raportul dintre lichiditatea efectiva si lichiditatea necesara a coborat in octombrie la 2,25%, fata de 2,45% in luna precedenta. In octombrie 2007, indicatorul de lichiditate era de 2,3%.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO