Bănci și Asigurări

Credite de 7,5 miliarde de lei acordate populaţiei au şanse de recuperare zero

Credite de 7,5 miliarde de lei acordate populaţiei au...

Autor: Ciprian Botea

08.08.2013, 22:25 346

Credite de peste 7,5 miliarde de lei (1,7 mld. euro) acordate de bănci populaţiei înregistrau întârzieri la plată mai mari de 90 de zile la jumătatea acestui an, fiind trecute de bănci în categoria pierdere şi provizionate integral, ceea ce înseamnă că şansele de recuperare a acestora sunt aproape nule. Aceste credite reprezintă aproape trei sferturi din restanţele totale ale populaţiei, care depăşeau 10 mld. lei la jumătatea acestui an, potrivit datelor BNR. Creditele cu întârzieri la plată au crescut la nivel agregat cu 25% în ultimul an, cel mai rapid avans fiind înregistrat de restanţele la împrumuturile în valută.

Creditele cu probleme în euro şi franci elveţieni ajungeau la echivalentul a 1,4 mld. euro (6,4 mld. lei) la sfârşitul lunii iunie, depăşind cu 60% volumul sumelor restante în lei. Restanţele la valută au accelerat în ultimii doi ani pe măsură ce şocurile pe cursul de schimb au început să fie resimţite tot mai acut de clienţii care s-au îndatorat în monedă străină. Un număr total de peste 740.000 de persoane înregistrau întârzieri la plata creditelor la sfârşitul lunii iunie, în timp ce numărul total al creditelor cu probleme depăşea un milion.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.08.2013

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO