Bănci și Asigurări

Credite pentru firmele mici si mijlocii prin RoBank

20.05.2001, 00:00 22



RoBank a incheiat cu Eximbank un parteneriat privind participarea la programul de finantare in valoare de 50 milioane de marci germane a intreprinderilor mici si mijlocii care au proiecte de investitii.

Finantatorul programului este KfW Germania, iar contractorul direct este Eximbank care la randul ei isi alege dintre bancile active de pe piata partenere pentru derularea proiectului.

Creditele acordate de RoBank sunt pe o perioada de maximum 3 ani, cu o perioada de gratie de 12 luni. Solicitantul poate obtine cel mult un milion de marci germane, aceasta suma reprezentand cel mult 80% din investitie.

Pentru a putea beneficia de un astfel de imprumut o firma mica sau mijlocie trebuie sa aiba maximum 250 de angajati, sa desfasoare activitati in orice domeniu, mai putin agricultura primara, si situatia financiara sa fie buna.

RoBank a semnat si anul trecut cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) un acord in valoare de trei milioane de dolari, privind finantarea activitatilor de comert exterior, prin acordartea societatilor romanesti de scrisori de garantie. Potrivit oficialilor RoBank acest acord decurge potrivit termenilor contractuali.

RoBank si-a majorat recent capitalul social de la 100 miliarde lei la 165,47 miliarde lei, prin incorporarea rezervelor aferente profitului net pe anul 2000 si, respectiv, prin incorporarea rezervelor din aprecierea participatiilor in valuta.

Adunarea Generala a Actionarilor a decis cresterea, pana la sfarsitul lunii iunie, a capitalului social al bancii la 303,49 miliarde lei, prin aport de capital din partea actionarului britanic majoritar, Balli Group plc.

In acest fel, participatia directa si indirecta a Balli Group plc, Londra (n.r- si prin societatea de asigurari Asigurarea Anglo-Romana) va creste de la 53,50% la 74,65%.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO