Bănci și Asigurări

Creditele acordate de IFN-uri persoanelor fizice s-au stabilizat la 2,4 miliarde de lei

Foto: Octav Ganea

Foto: Octav Ganea

Autor: Liviu Popescu

13.11.2014, 00:00 124

Persoanele fizice aveau la sfârşitul lunii septembrie credite de 2,4 miliarde de lei contractate de la instituţiile finanicare nebancare (IFN), în scădere cu 130 de milioane de lei comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR. Stocul s-a stabilizat la acest nivel în ultimele luni. În septembrie 2013, creditele acordate şi angajamentele asumate de IFN-uri au atins maximul ultimilor cinci ani. Totalul sumelor datorate a fost de 1,85 miliarde de lei, din care 6% reprezintă sumele restante.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, sumele datorate sunt cu 100 milioane de lei mai mici, iar ponderea este mai mare cu un sfert de punct procentual. Totalul sumele restante a atins maximul acestui an la sfârşitul lunii septembrie, fiind de 112 milioane de lei, cu un milion de lei mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Maximul sumelor restante a fost atins anul trecut în octombrie, respectiv 116 milioane de lei.

Numărul debitorilor a fost la sfârşitul lunii septembrie de aproape 37.000 de persoane fizice, cu aproximativ o mie mai puţin faţă de luna septembrie a anului trecut. Numărul debitorilor persoane fizice cu restanţe a scăzut substanţial în ultimul an, cu aproape 1.000, ajungând la finalul lunii septembrie la 7.700. Clienţii persoane fizice aveau la sfârşitul lunii septembrie un număr de aproape 45.000 de credite contractate de la IFN-uri, comparabil cu nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO