Bănci și Asigurări

Creditul ipotecar in lei a crescut cu 19% in decembrie

16.02.2006, 20:11 17

Creditul ipotecar in lei a continuat sa accelereze in decembrie, inregistrand o crestere lunara cu aproape 19%, pana la un sold de 0,6 mld. lei (158 mil. euro).

In acest timp, creditul ipotecar in valuta a inregistrat o expansiune cu 2,3%, pana la un sold de aproape 4,7 mld. lei (aproape 1,3 miliarde de euro).

Ritmul ridicat de crestere al imprumuturilor in moneda locala se datoreaza in mare parte bazei de comparatie, foarte redusa. In termeni absoluti, finantarile in valuta au crescut cu 107 milioane de lei, fata de o expansiune cu 91 de milioane de lei, in cazul creditelor acordate in moneda locala.

Ultimele evolutii au facut ca ponderea creditului in valuta in totalul finantarilor ipotecare sa fie la sfarsitul lui 2005 de aproximativ 89%, adica tot atat cat era in decembrie 2004. Aceasta dupa ce la sfarsitul trimestrului al treilea al anului trecut creditul in valuta ajunsese sa reprezinte aproape 92% din total.

Soldul total al creditului ipotecar a ajuns in decembrie trecut la 5,2 mld. lei (1,43 mld. euro), marcand astfel o expansiune cu 57%, cu mult sub cea a imprumuturilor pentru consum. Bancherii spun ca ritmul ar putea sa accelereze anul acesta, in conditiile in care finantarile ipotecare reprezinta doar un sfert din totalul creditului contractat de populatie.

Imprumuturile in lei au accelerat putrenic odata cu introducerea normelor BNR din septembrie care limitau finantarile in valuta pe care o banca le poate acorda. Migrarea concurentei de la creditarea in valuta la cea in lei a dus la ieftinirea semnificativa a imprumuturilor in moneda locala, ale caror costuri sunt acum comparabile sau chiar mai mici decat ale celor in devize.

Cu toate acestea, clientii isi mentin preferinta pentru imprumuturile in valuta si la fel si bancherii, care spun ca nu au resurse in lei atrase pe scadente atat de lungi, ceea ce face neprudentiala acordarea de credite pe termen lung in lei. Situatia ar trebui sa se schimbe odata cu clarificarea regimului obligatiunilor ipotecare, prin care bancile pot refinanta aceste credite, insa legile necesare se afla in dezbaterea Parlamentului din vara trecuta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO