Bănci și Asigurări

Creditul ipotecar in lei s-a dublat in ultimul an

02.05.2006, 00:00 14

Creditul ipotecar in lei a accelerat puternic in ultimele luni, ajungand in martie sa marcheze o crestere cu peste 130% in termeni reali fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Expansiunea a avut loc pe fondul scaderii puternice a dobanzilor, in special in ultimele luni, dupa ce limitarea finantarilor in valuta impusa de BNR in septembrie trecut a dus la intensificarea concurentei la creditarea in lei. De altfel, nu mai departe de august trecut creditul ipotecar in lei inregistra chiar restrangeri ale soldului. Baza foarte redusa de comparatie justifica de altfel in mare masura si ritmul inalt de expansiune.

Pe fondul cresterii accelerate din ultimele luni, creditul in lei a reusit sa-si imbunatateasca si ponderea detinuta in totalul finantarilor ipotecare, insa doar marginal. Cu un sold de 749 de milioane de lei (echivalentul a 213 milioane de euro) la sfarsitul lui martie, imprumuturile in lei reprezentau doar 14% din totalul creditului ipotecar, de 5,37 miliarde de lei. Ponderea este insa cu 5 puncte procentuale mai mare decat cea pe care o detinea in martie 2005.

In acest timp, creditul ipotecar in valuta a continuat sa incetineasca, ritmul anual de expansiune coborand in martie sub 40%, fata de niveluri de aproximativ 60% la sfarsitul anului trecut.

In martie creditul in valuta a reusit insa o crestere cu 3,6%, dupa ce in primele doua luni ale anului inregistrase contractii. In acelasi timp, creditul in lei a crescut cu putin peste 4%, cel mai redus ritm inregistrat din septembrie trecut. Intre timp, majoritatea jucatorilor afectati de reglementarile BNR care limitau finantarile in valuta au reusit sa le contracareze efectele si au reinceput creditarea in devize. Ramane astfel de vazut daca leul isi va mentine atractivitatea si va continua sa recupereze teren in confruntarea directa cu euro. De altfel, bancile au dus dobanzile la valuta la niveluri record, coborand chiar sub 6% pe an, pentru a recupera rapid terenul pierdut pe aceasta piata. In acest timp dobanzile la lei nu mai au sanse sa coboare, avand in vedere politica monetara mai restrictiva a BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO