Bănci și Asigurări

Creditul ipotecar, o piata de 1,5 miliarde de euro

14.06.2006, 00:00 10

Piata finantarilor ipotecare aproape s-a triplat in ultimii doi ani, insa chiar in aceste conditii, soldul total al creditelor acordate pentru achizitia sau constructia de locuinte a ajuns in prezent la 1,52 miliarde de euro (5,4 miliarde de lei).

In opinia bancherilor, finantarile in domeniul imobiliar au insa cel mai mare pontential de crestere in anii urmatori. Aceasta in conditiile in care, pana in prezent, populatia a fost mult mai atrasa de creditele pentru nevoi personale, soldul acestora dublandu-se numai in ultimele 12 luni.

De altfel, creditul de consum continua sa creasca mult mai rapid decat cel ipotecar, iar soldul sau este de aproape patru ori mai mare, fiind de 19,6 miliarde de lei.

Tocmai dezvoltarea redusa a creditului ipotecar le da insa incredere bancherilor: ponderea sa in totalul finantarilor acordate populatiei este de putin peste 20%, in timp ce in economiile mature reprezinta aproximtiv trei sferturi.

Viziunea este impartasita chiar si de oficialii bancii centrale. Pe de alta parte, majoritatea achizitiilor imobiliare sunt platite prin forte proprii de catre cumparator, numai in 20% din cazuri apelandu-se la un credit. Din nou, ponderea este scazuta, lasand loc destul pentru cresteri.

Limitarea creditarii in valuta, in toamna trecuta, a lovit insa in cresterea creditului imobiliar, in conditiile in care majoritatea acestor finantari erau acordate in moneda straina. Astfel, ritmul anual de crestere a coborat constant de la 61% in noiembrie trecut pana la 43%, la sfarsitul lui aprilie.

Bancile au coborat sensibil dobanzile la lei, sub presiunea concurentei, acestea au ramas totusi cu cateva puncte procentuale mai mari decat la valuta. In aceste conditii, creditul ipotecar in lei a accelerat simtitor in ultimele luni, ajungand la cresteri anuale cu 146%, insa pornind de la o baza redusa. Ponderea imprumuturilor in lei in totalul finantarilor ipotecare este, chiar dupa aceste cresteri, de sub 15%.

Statisticile pot fi inselatoare, in conditiile in care in ultimul an s-a dezvoltat puternic creditul pentru nevoi personale de valoare mare, garantat cu o ipoteca.

Astfel, cei care pot aduce in garantie un imobil, au acces la finantari insemnate, de pana la 100.000 de euro, bani suficienti pentru achizitia unei case.

In cazul acestor credite procedurile sunt percepute ca fiind mai simple (in multe cazuri nu este necesar nici aportul propriu), astfel ca o parte din clienti pot sa opteze pentru aceasta cale, in detrimentul creditului ipotecar clasic.

Oficialii BNR si-au exprimat recent ingrijorarea fata de cresterea prea rapida a preturilor la activele imobiliare, care ar putea sa conduca la o criza si sa puna astfel probleme bancilor. In cazul unei prabusiri a preturilor, acestea ar avea probleme in recuperarea finantarilor acordate prin vanzarea imobilului adus ca garantie de catre client. Pe langa o majorare de dobanda, care sa faca creditele mai greu de contractat, banca centrala nu are insa la dispozitie multe parghii de actiune.

Una dintre cai ar fi corectarea pretului imobilului pana la "valoarea reala", ceea ce ar presupune fie un aport mai mare din partea clientului, fie aducerea mai multor imobile in garantie. Bancherii comerciali spun insa ca nu este nevoie de o asemenea reglementare, avand in vedere ca deja conditiile de acordare a creditelor ipotecare sunt destul de aspre. In prezent, valoare imobilului adus ca garantie trebuie sa reprezinte cel putin 133% din valoarea finantarii acordate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO