Bănci și Asigurări

Creditul ipotecar s-a miscat si mai incet in noiembrie

Creditul ipotecar s-a miscat si mai incet in noiembrie

Bucurestiul conduce detasat in clasamentul pietelor locale de credit pentru locuinte, urmat de Cluj

26.01.2007, 14:29 17

Creditul imobiliar si ipotecar a continuat sa incetineasca in noiembrie 2006, pentru a doua luna consecutiv.
Soldul acestor imprumuturi a urcat in noiembrie 2006 cu numai 3,8%, pana la 7,83 miliarde de lei (echivalentul a 2,28 miliarde de euro). In octombrie, creditul ipotecar crescuse cu 4,7%, iar in septembrie cresterea depasise 7%.
De altfel si creditul de consum a incetinit in luna noiembrie anul trecut, populatia imprumutandu-se mai putin, in conditiile in care costul finantarilor a urcat. Pe parcursul lui 2006, atat BNR cat si Banca Centrala Europeana si-au intarit politicile monetare, astfel ca pe piata locala creditele, atat cele in lei cat si cele in valuta, s-au scumpit.
Pasul din noiembrie trecut a fost totusi usor mai mare decat cel din luna noiembrie a anului 2005, cand creditul a urcat cu numai 3,5%. In decembrie 2005 aceste finantari au accelerat usor, reusind sa creasca cu aproape 4%. Incetinirea din noiembrie anul trecut a fost provocata de dinamica mai lenta a finantarilor in valuta: acestea au crescut cu numai 3,3%, la jumatate fata de ritmul din septembrie. Aproape 85% din finantarile imobiliare sunt denominate in valuta, astfel ca orice incetinire a acestora se reflecta sensibil in dinamica soldului total. De altfel, creditul in lei a accelerat in noiembrie, marcand o expansiune cu 7,1%, fata de 6,2% in octombrie. Aceasta nu a fost insa suficienta pentru a mentine ritmul creditului ipotecar total.
Ritmul anualizat de expansiune a creditului ipotecar a accelerat usor in noiembrie trecut, pana la 55%, in conditiile in care cresterile lunare, desi au incetinit, au ramas peste cele din 2005. In intregul an 2005, soldul imprumuturilor imobiliare a urcat cu 57%.
Creditul ipotecar in lei ramane la un ritm anualizat de crestere foarte rapid, desi acesta a incetinit in noiembrie la 141%, fata de un varf de 178% in septembrie. In schimb, ritmul anualizat de expansiune a creditului ipotecar in valuta a accelerat usor, urcand de la 44% in luna precedenta, la aproape 46% in noiembrie. Aceasta a fost de altfel a treia luna consecutiva in care finantarile in valuta au accelerat.
Aproape 40% din creditele ipotecare si imobiliare contractate sunt concentrate in Bucuresti, unde soldul acestor finantari a depasit in noiembrie 3 miliarde de lei (echivalentul a 874 de milioane de euro).
Astfel, Capitala se situeaza la o distanta apreciabila fata de celelalte judete, unde soldurile sunt modeste. A doua mare concentrare de credite imobiliare este in Cluj, unde totalul a urcat in noiembrie pana la 434 de milioane de lei (126 de milioane de euro). Printre judetele care concentreaza finantari imobiliare semnificative se numara Timis (cu 376 de milioane de lei), Constanta (cu 369 de milioane de lei) si Iasi (cu 243 de milioane de lei).
Fluctuatiile sunt importante si intre judete. Cele mai putine credite ipotecare au fost acordate in Calarasi, unde soldul ajunge la numai 18 milioane de lei (echivalentul a 5 milioane de euro). In categoria judetelor cu putine credite imobiliare intra si Caras-Severin (cu un sold de 27 de milioane de lei), Giurgiu (cu 28 de milioane de lei) si Dambovita (cu finantari de aproape 36 de milioane de lei).
Potentialul economic al acestor judete este in general mai slab, astfel ca si bancile prefera sa isi concentreze prezenta catre zone cu afaceri mai promitatoare. Nici creditele de consum sau economiile nu inregistreaza solduri semnificative in aceste unitati teritoriale.
Sunt insa si judete in care finantarile imobiliare nu sunt cautate, in timp ce alte produse indica un potential mai ridicat. Spre exemplu, in Prahova, soldul finantarilor imobiliare este relativ scazut, de 140 de milioane de lei, in timp ce creditele de consum se apropie de un miliard de lei, unul dintre cele mai ridicate niveluri din tara. In Bucuresti, creditele de consum totalizeaza aproape 7 miliarde de lei, de 2,5 ori mai mult decat cele imobiliare.
Bancherii se asteptau ca anul 2006 sa fie al creditului ipotecar, care ar fi trebuit sa inlocuiasca treptat finantarile pentru consum. Ultimele date arata insa o dinamica mult mai accentuata a creditului pentru consum, care inregistra in noiembrie o crestere anualizata cu aproape 90%.
O explicatie ar fi si distorsionarea statisticilor, in conditiile in care multe finantari pentru achizitia de imobile au fost contractate sub forma de credite pentru nevoi personale garantate cu ipoteca. Acestea sunt insa raportate ca finantari pentru consum potrivit normelor BNR, fiind mai tentante pentru clienti, datorita regimului mai lejer de acordare.
Anul trecut, soldul creditului de consum a crescut cu 14,2 miliarde de lei, in timp ce ipotecarul a urcat cu numai 2,6 miliarde de lei. Nu este insa cert cat din expansiunea creditului de consum a fost reprezentata de finantari care au mers in investitii imobiliare. Unii bancheri considera ca ponderea acestora ar putea urca spre 40%, conditii in care finantarile pentru consum si cele imobiliare ar fi de fapt echilibrate.
Metodologia BNR include in categoria creditelor imobiliare si ipotecare toate finantarile acordate populatiei care sunt destinate cumpararii, constructiei, consolidarii sau extinderii locuintei, precum si pentru achizitiile de teren intravilan. Celelalte finantari acprdate populatiei sunt incluse in categoria creditelor de consum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO