Bănci și Asigurări

Cresterea dobanzilor la euro si dolari scumpeste creditul ipotecar

Cresterea dobanzilor la euro si dolari scumpeste creditul ipotecar

Click pentru a vedea toata imaginea

22.06.2006, 18:41 24

Costul creditelor imobliare si ipotecare in valuta a crescut pe nesimtite in ultimul an si jumatate, ca urmare a majorarii ratelor de dobanda pe pietele internationale, atat la dolari, cat si la euro. Iar tendinta continua, atat timp cat Banca Centrala Europeana si Rezerva Federala a SUA au semnalizat intentia de a ridica si mai mult dobanzile.
Rata LIBOR la 6 luni - luata ca referinta de BCR, de exemplu, pentru creditele in dolari s-a dublat in acest interval, urcand de la 2,7% la 5,4%.
In acelasi timp, rata EURIBOR la 6 luni, in functie de care multe banci construiesc costul creditelor in euro, a urcat cu peste 50%, de la 2,19% la 3,33%. Peste ratele internationale care joaca rolul de baza de pornire, bancile adauga marje mai mici sau mai mari, care pot ajunge la 3-4 puncte procentuale.
BCR, care detine unul din portofoliile mari de credite ipotecare/imobiliare, face actualizarile de dobanda din sase in sase luni, in timp ce alte banci nu fac publica o frecventa anume, multumindu-se sa informeze ca dobanzile variabile se misca in functie de evolutiile de pe piata - interna sau internationala.
In perioada 2001-2004, in care dobanzile la euro si dolari au stagnat la minime istorice, creditul in valuta a inflorit in mod firesc, avand in vedere costul scazut al finantarilor.
In 2005, cand leul a inceput sa se aprecieze spectaculos in termeni nominali, cererea a crescut si mai mult, desi dobanda la dolari incepuse sa urce putin cate putin.
Din 2006, si finantarile in euro au inceput sa se scumpeasca, iar daca pana de curand clientii cu credite ipotecare/imobiliare erau cat de cat constienti de costul suplimentar pe care l-ar putea suporta din cauza cursului de schimb, acum si dobanda devine o variabila care poate scumpi un credit in valuta pe parcursul perioadei pana la rambursarea integrala.
Leul este creditat in continuare cu un potential semnificativ de apreciere, cel putin in termeni reali, insa variabilitatea crescuta a cotatiilor mareste riscul ca scadenta unei rate sa se suprapuna cu o scurta perioada de crestere a cursului.
Astfel, pe langa costul mai mare dat de majorarea dobanzilor internationale, poate interveni mai des si un cost legat de fluctuatiile cursului. Deocamdata, diferentialul de dobanda dintre creditele in valuta si cele in lei ramane semnificativ, insa este in curs de ingustare pe masura ce finantarile in euro si dolari se scumpesc, iar cele in lei tind sa se ieftineasca mai ales sub presiunea concurentei dintre banci.
In plus, in cazul finantarilor in lei clientul este scutit de stresul fluctuatiilor de curs.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO