Bănci și Asigurări

Cristian Popa, BNR: În aprilie inflaţia va depăşi probabil 10%, dar nu cu mult. În schimb, dacă măsurile de compensare se prelungesc, inflaţia va rămâne de o cifră. BNR trebuie să crească dobânda pentru a tempera aşteptările inflaţioniste

Cristian Popa, membru al Consiliului de Administraţie al BNR

Cristian Popa, membru al Consiliului de Administraţie al BNR

Autor: Liviu Popescu

10.02.2022, 16:06 2959

“Am crescut pasul de întărire a politicii monetare. Aş spune că este un pas necesar în condiţiile presiunilor inflaţioniste pe care le vedem însă trebuie să nuanţez. Deşi 80% din creşterea observată de preţuri anul trecut, cea suplimentară, a venit din preţurile la energie şi combustibil, BNR trebuie să crească dobânda pentru a tempera aşteptările inflaţioniste”, spune Cristian Popa, membru al Consiliului de Administraţie al BNR.

Miercuri Banca Naţională a decis majorarea dobânzii cheie pentru a patra şedinţă la rând, de la 2% la 2,5%, aşadar cu 0,5 puncte procentuale în plus, ca urmare a aşteptările de accentuare a creşterii inflaţiei,  evoluţiei pandemiei de COVID-19 şi pe fondul creşterii cotaţiilor materiilor prime şi acţiunilor altor bănci centrale din regiune. Potrivit BNR, inflaţia este aşteptată să urce la un nivel de două cifre în al doilea trimestru din 2022 pe fondul reajustărilor preţurilor la energie, după ce compensarea va expira în luna aprilie.

“În luna aprilie inflaţia va depăşi probabil 10%, dar nu cu mult. Este o menţiune importantă - nu cu mult. În schimb, şi trebuie spus că operăm în condiţii majore de incertitudine, dacă măsurile de compensare se prelungesc, inflaţia va rămâne de o cifră. Tot de o cifră va rămâne dacă se găsesc soluţii la fel de eficient precum reducerea taxelor pe energie pentru că în fapt tot o reducere a facturilor ar însemna”, spune Cristian Popa într-o intervenţie la postul de televiziune Digi24.

“Important este că acest puseu inflaţionist este indus de şocul preţurilor la energie şi că se va disipa în următoarele 12 luni. La fel de important este să spunem că este o evoluţie observată în toate ţările vecine, nicidecum ceva tipic României. Inflaţie este peste tot în lume şi peste tot în lume cresc sau urmează să crească dobânzile”, adaugă el.

Ce ţintim noi este ca aceste creşteri punctuale ale preţurilor la energie şi combustibil să nu se ducă în celelalte preţuri, să nu creeze o creştere generalizată, mai spune Cristian Popa. “Şi exact în direcţia asta sunt şi măsurile pe care le luăm. Desigur consolidarea fiscală ar ajuta  şi cel mai important ar ajuta să se rezolve problema energiei”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO