Bănci și Asigurări

Cristian Sporiş, Raiffeisen Bank: Nevoia de finanţare a firmelor, în creştere. Vedem şi majorarea termenelor de plată

Cristian Sporiş, Raiffeisen Bank: Nevoia de finanţare a...

Autor: Alexandra Matei

01.08.2022, 07:00 282

Nevoia de finanţare a companiilor este în creştere, fiind satisfăcută într-o mare măsură de sistemul bancar prin creşterea de 27% a creditării şi, pe de altă parte, se observă o majorare a termenelor de plată, a declarat Cristian Sporiş, vicepreşedinte corporate la Raiffeisen Bank, la emisiunea zilnică de business ZF Live.

În ceea ce priveşte motivul necesităţii de finanţare, el spune că se disting trei categorii de clienţi, respectiv companiile care se finanţează exclusiv pentru activitatea curentă, firmele care se finanţează din cauza situaţiei complicate de pe piaţa de energie şi companiile care încă investesc. Mai mult, menţionează el, sunt foarte mulţi clienţi care se uită la diverse proiecte de investiţii pe energie regenerabilă prin prisma Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

În contextul actual, susţine Cristian Sporiş, venitul disponibil al consumatorilor va scădea – din pricina creşterii dobânzilor, a creşterii coşului de consum, din pricina creşterii preţului energiei. „Dacă salariile nu reuşesc să ţină pasul cu inflaţia, consumul se va plafona. În acest caz industriile ciclice – automotive, electro­casnice, construcţii - vor avea de suferit şi vor încetini.“

În această perioadă, crede Sporiş, este ideal să fii debitor, nu creditor, întrucât cei care suferă din pricina acestui mediu inflaţionist sunt cei care au economisit şi care economisesc în continuare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO