ZF 24

Criză majoră la Palatul Victoria. Demiterea lui Vlad Voiculescu aruncă coaliţia în aer. Dan Barna, preşedintele USR: Premierul Florin Cîţu nu mai are susţinerea Alianţei USR-PLUS, a dat dovadă de imaturitate şi lipsă de responsabilitate politică. Ludovic Orban, preşedintele PNL: Nici nu se pune problema schimbării lui Cîţu

Criză majoră la Palatul Victoria. Demiterea lui Vlad...

Autor: Andreea Tobias

14.04.2021, 15:10 2316

Birourile Naţionale ale USR şi PLUS, reunite, au decis în şedinţa de urgenţă de miercuri, că demiterea ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, este o decizie unilaterală şi imatură a premierului Florin Cîţu care pune sub semnul întrebării „capacitatea domniei sale de a conduce un guvern de coaliţie funcţional”.


Preşedintele PNL, Ludovic Orban, transmite că îl susţine pe premier, după ce Florin Cîţu a decis revocarea lui Vlad Voiculescu din funcţia de ministru al Sănătăţii.

„Am luat act de decizia premierului. Aşa cum am declarat şi luni, e nu numai dreptul, este obligaţia constituţională a premierului de a veghea la buna funcţionare a guvernului şi de a interveni când e necesar chiar şi prin schimbarea unui ministru. Pentru PNL nu există o altă soluţie politică de guvernare decât actuala coaliţie. E strict o decizie care urmăreşte ca la MS, unul dintre cele mai importante mininistere din structura guvernamentală, evident tot USR PLUS să desemneze un ministru care să gestioneze cu responsabilitate domeniul şi care să aibă capacitatea de a lupta eficient pentru creşterea calităţii actului medical şi pentru bătălia împotriva pandemiei”, spune Ludovic Orban.


Barna îi reproşează lui Cîţu eşecul campaniei de vaccinare: Nu arată înţelepciune strategică

Dan Barna spune că Florin Cîţu i-a reproşat lui Vlad Voiculescu „lucruri pe care nu le-a avut în control”, între ele eşecul campaniei de vaccinare.

Barna spune, însă, că aceasta era responsabilitatea lui Cîţu, care „face balet politic”.

„Faptul că stăm de săptămâni întregi într-un balet politic fără să fim atenţi, fără să vedem un sprijin al premierului, este o problemă dramatică, pe care vrem să o clarificăm în cadrul coaliţiei. Spun asta pentru că i se reproşează lui Vlad Voiculescu lucruri pe care nu le-a avut niciun moment în control. Campania de vaccinare este coordonată direct de către premierul României, campania de vaccinare este decisă de către premierul României şi faptul că suntem pe unul din ultimele locuri, 25 din 27 la nivelul Europei, în condiţiile în care am pornit foarte bine şi am fost în primele zile sus, nu arată nici performanţă şi nici înţelepciune strategică”, a spus Barna.

Astfel, Dan Barna cere organizarea „de urgenţă” a unei şedinţe în cadrul Coaliţiei, spunând că USR PLUS retrage sprijinul pentru premierul Florin Cîţu.


Din acest moment, Florin Cîţu nu mai are susţinerea Alianţei USR PLUS pentru rămânerea în funcţia de prim-ministru, anunţă Alianţa USR PLUS.

Birourile Naţionale ale USR şi PLUS, reunite, au decis în şedinţa de urgenţă de miercuri, că demiterea ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, este o decizie unilaterală şi imatură a premierului Florin Cîţu care pune sub semnul întrebării „capacitatea domniei sale de a conduce un guvern de coaliţie funcţional”.

„A luat o decizie în mod unilateral, ceea ce este împotriva spiritului în care am format această Coaliţie de guvernare. De la bun început am decis să lucrăm în echipă pentru a reforma România şi până azi aşa au fost luate deciziile comune. Din acest moment, Florin Cîţu nu mai are susţinerea Alianţei USR PLUS pentru rămânerea în funcţia de prim-ministru”, transmite USR PLUS.

Conform Alianţei, încă din prima zi a mandatului său, Vlad Voiculescu a început un proces de reforme pentru realizarea cărora s-a angajat întreaga coaliţie, inclusiv domnul Cîţu, atunci când a primit invitaţia de a-şi asuma rolul pe care încă îl deţine: „Amintim între acestea: transparenţa actului de guvernare, demararea procesului de depolitizare în sănătate, aducerea de profesionişti la casele de asigurări de sănătate şi demararea procedurilor necesare construirii de spitale noi”.

„În al doilea rând, anunţul privind preluare a interimatului de la Sănătate este făcut fără consultarea USR PLUS. Şi aceasta este o dovadă de lipsă de responsabilitate politică într-un moment foarte greu pentru ţară. Florin Cîţu l-a demis unilateral pe Vlad Voiculescu fără nicio evaluare, făcând jocul celor care frânează de trei luni reformele din programul de guvernare pe care l-am agreat şi votat împreună. Alianţa USR PLUS îşi doreşte să rămână într-o coaliţie de guvernare care îşi asumă reforme, nu una în care doar le aprobă dar nu le şi face. Cerem de urgenţă o şedinţă a Coaliţiei pentru a discuta retragerea sprijinului politic pentru premierul Cîţu”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO