Bănci și Asigurări

CSA: Asiguratorii mari vor fi cei mai afectati de introducerea Solvency II

CSA: Asiguratorii mari vor fi cei mai afectati de introducerea Solvency II

Angela Toncescu, presedintele CSA

13.06.2008, 22:17 48

"Sistemul Solvency II inseamna stabilirea rezervelor pe fiecare categorie de risc, altfel spus, o corelare intre riscurile asumate si capitalurile asiguratorului. Solvency II va influenta mai mult activitatea asiguratorilor mari, care ar putea avea nevoie de majorari de capital, decat a companiilor de mici dimensiuni", a spus ieri Toncescu la primul seminar regional al CEIOPS (Comitetul European al Supraveghetorilor de Asigurari si Pensii Ocupationale) din cadrul Programului Solvency II.
Ea nu a precizat cat ar putea sa ii coste pe asiguratori introducerea noului regim de solvabilitate. Anul trecut, jumatate din cele 42 de companii de asigurari de pe piata locala au operat majorari de capital in valoare totala de 153,5 mil. euro.
Cele mai mari majorari de capital au fost realizate de Omniasig (circa 30 mil. euro), Generali (22 mil. euro) sau Ardaf (circa 7 milioane de euro). Aportul de capital a fost necesar pentru dezvoltarea companiilor sau pentru acoperirea pierderilor cauzate, in principal, de daunele mari din asigurari auto.
Presedintele CSA a mai spus ca majoritatea asiguratorilor mari fac parte din grupuri europene importante si vor putea implementa Solvency II pana in 2012, anul introducerii acestui sistem.
Cele mai mari companii din piata asigurarilor sunt Allianz-Tiriac (parte a grupului german Allianz), Omniasig (Vienna Insurance Group), Asirom (Vienna Insurance Group), Unita (Uniqa), Ardaf (Generali PPF), Astra (Uniqa), ING Asigurari (ING), Asiban (Groupama), BCR Asigurari (in curs de preluare de catre Vienna Insurance) si Generali (grupul italian Generali). "Daca in acest moment cerintele privind solvabilitatea asiguratorilor se bazeaza numai pe pasive, adica pe riscuri asigurate, sistemul Solvency II se va baza si pe active. Se vor lua in calcul riscuri ca acela de credit sau operational, pe care actualul sistem nu le ia in caclul", explica Toncescu.
Primul set de directive in ceea ce priveste regimul de solvabilitate al asiguratorilor, Solvency I, a fost adoptat in 2002 si nu a modificat semnificativ reglementarile privind asigurarile din Uniunea Europeana, care dateaza din anii '70.
Structura de baza a Solvency II va fi similara celei din domeniul bancar, cu trei piloni: cerinte cantitative, activitati de supraveghere, raportare si transparenta.
Scopul Solvency II este cresterea protectiei persoanelor asigurate si o mai buna integrare a pietei europene a asigurarilor.
Costurile pe care asiguratorii le vor suporta pentru a se conforma cu noua legislatie, cauzate de majorari de capital si de rezerve, au fost estimate la 2-3 miliarde de euro la nivel european.
CSA pregateste in prezent un nou exercitiu care sa arate impactul reglementarilor Solvency II asupra pietei locale a asigurarilor, la care au anuntat ca vor participa circa zece companii de asigurari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO