Bănci și Asigurări

CSA: Asigurătorii nu au suficient capital pentru a susţine riscurile de catastrofă

CSA: Asigurătorii nu au suficient capital pentru a susţine riscurile de catastrofă

Mediafax Foto

Autor: Adrian Dumitrache

16.10.2012, 00:05 481

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) analizează posibilitatea securizării fondului de garantare care funcţionează în subordinea instituţiei prin asigurarea riscului de intrare în insolvenţă a unei societăţi de asigurare ca urmare a producerii unei catastrofe naturale, a declarat Cornel Coca-Constantinescu (foto), vicepreşedintele CSA.

El a motivat această iniţiativă pe fondul insuficientei capitalizări a societăţilor de asigurare pentru susţinerea riscurilor de catastrofă, în condiţiile în care în 2011 a crescut volumul primelor subscrise aferente asigurărilor de locuinţe.

"Suntem în faza în care am aprobat de principiu în consiliul CSA demararea acestei acţiuni. A doua fază constă în contactarea mai multor reasigurători importanţi astfel încât să fie acoperite toate aceste riscuri. La final vom alege reasigurătorul cu oferta cea mai bună pentru securizarea fondului de garantare, cu scopul de a funcţiona ca o plasă de siguranţă în eventualele situaţii de dezechilibru din piaţa asigurărilor, mai ales pe segmentul asigurărilor de incendiu, care includ şi poliţele pentru locuinţe", a spus Constantinescu.

Fondul de garantare are rolul de a plăti din propriile disponibilităţi creanţele societăţilor de asigurare aflate în procedură de faliment, obligaţii care decurg direct din contractele de asigurare încheiate. Sursele financiare ale fondului sunt sumele plătite de asigurători cu titlu de contribuţii. Securizarea fondului, care în prezent are disponibilităţi de circa 200 mil. euro, nu implică creşterea contribuţiilor plătite de asigurători.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO