Bănci și Asigurări

Cu banii de pe Asiban, castigul CEC la zece luni urca la 90 mil. euro

12.11.2008, 18:46 11

CEC Bank a obtinut in primele zece luni un profit net de 328 de milioane de lei (echivalentul a putin peste 90 de milioane de euro), in conditiile in care a incasat in vara 75 de milioane de euro din vanzarea participatiei in cadrul Asiban.

"Rezultatul pe zece luni, fara a lua in calcul veniturile din vanzarea Asiban arata o crestere cu numai 16,16% fasa de perioada similara a anului precedent, in contextul in care banca a facut eforturi financiare notabile pentru promovarea noii imagini", a explicat Radu Ghetea, presedintele CEC Bank. El a aratat ca in cadrul campaniei de rebranding inceputa in vara CEC a cheltuit sume importante pentru promovarea noii imagini, in timp ce la nivel organizational, dar si al portofoliului de produse, banca a trece printr-un proces de reorganizare. Exceptand veniturile din vanzarea pachetului de 25% din actiunile Asiban, CEC a realizat in zece luni un profit brut de 115 milioane de lei (31,5 milioane de euro).
Activele CEC au urcat la 13,6 miliarde de lei (3,73 miliarde de euro) la sfarsitul lunii octombrie, marcand o crestere cu 51%, in lei, fata de aceeasi perioada din 2007. Cea mai mare parte a activelor - 5,16 miliarde de lei - sunt tinute in plasamente lichide, respectiv titluri de stat, depozite la BNR, numerar si depozite pe termen scurt la alte banci din sistem. Creditele acordate clientilor individuali au urcat cu 43%, pana la 5 miliarde de lei (1,3 miliarde de euro). Finantarile pentru companii au urcat mai repede, cu 85%, pana la 2,5 miliarde de lei (echivalentul a 683 de milioane de euro), in conditiile in care au plecat de la o baza mai redusa.
CEC a atras depozite de la clientii persoane fizice in valoare de 10,3 miliarde de lei (2,8 miliarde de euro), marcand astfel o crestere cu 56% fata de octombrie 2007. Depozitele companiilor au urcat in ultimele 12 luni cu 34%, pana la 990 de milioane de lei (270 de milioane de euro).
Banca opereaza in prezent o retea de 1.415 unitati (cea mai mare din sistemul bancar), prin care serveste 3,12 milioane de clienti. CEC are in portofoliu 622.000 de carduri active, pentru care a dezvoltat o retea de 690 de ATM-uri.
Ghetea a notat ca CEC are lichiditati importante in lei si promoveaza in prezent creditarea in moneda locala, inclusiv prin spoturi publicitare. El spune ca banca aplica de mai multe luni o metoda de calculare a costului imprumuturilor acordate pe baza unui indicator propriu - prime rate - evitand transmiterea fluctuatiilor de pe piata interbancara. In prezent, nivelul prime rate pentru persoanele fizice este de 10,45% pe an, respectiv de 11,25% pe an pentru companii. Ghetea spune ca la aceste dobanzi se adauga marje de pana la 5 puncte procentuale.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO