Bănci și Asigurări

Cu sprijinul actionarilor, MKB Romexterra incearca sa castige teren pe finantarea de proiecte

Cu sprijinul actionarilor, MKB Romexterra incearca sa castige teren pe finantarea de proiecte

Magdalena Manea, vicepresedinte executiv al MKB Romexterra: Pana anul trecut majoritatea tranzactiilor erau de valori mici si se realizau in lei, pentru ca aveam un acces limitat la pietele financiare externe. Acum, sustinuti de MKB si Bayern LB, avem acces facil la credite de la bancile straine, la costuri care inainte pareau imposibil de atins.

22.06.2007, 20:56 70

Cu suportul financiar al noilor actionari, MKB Romexterra incearca acum sa castige teren pe piata companiilor exportatoare, dar si in finantarea de proiecte.
"Incercam sa castigam expunere pe companiile cu activitati de export. Participarea grupului Bayern LB in actionariat ne deschide accesul catre un numar important de companii germane care au o prezenta solida pe piata locala", a declarat pentru ZF Magdalena Manea, vicepresedinte executiv al MKB Romexterra, responsabila cu coordonarea activitatilor pe segmentul corporate.
In vara trecuta, banca maghiara MKB Bank, o subsidiara a puternicului grup german Bayern LB, a cumparat pachetul majoritar de actiuni al Romexterra Bank, in cadrul unei oferte publice. Maghiarii au decis in primavara reorganizarea conducerii bancii, prin separarea administrativului de executiv. Magdalena Manea s-a alaturat echipei de conducere in toamna trecuta, ca director executiv, venind de la centrala Raiffeisen International din Viena. In primavara a fost numita in echipa executiva ca vicepresedinte, alaturi de Adrian Preda. Actionarii l-au pastrat la conducerea bancii pe Adrian Radu, ca presedinte executiv.
MKB Romexterra este unul dintre jucatorii din esalonul al doilea, cu o cota de piata la sfarsitul anului trecut de numai 0,7%, corespunzatoare unor active de 1,22 miliarde de lei (361 de milioane de euro).
In primele cinci luni soldul creditelor a urcat cu 45%, spune Manea, ajungand aproape la nivelul la care se aflau activele totale in decembrie trecut. La sfarsitul anului trecut soldul creditelor era de aproape 725 de milioane de lei.
"Pana anul trecut majoritatea tranzactiilor erau de valori mici si se realizau in lei, pentru ca aveam un acces limitat la pietele financiare externe. Acum, sustinuti de MKB si Bayern LB, avem acces facil la credite de la bancile straine, la costuri care inainte pareau imposibil de atins", explica Manea. Desi dimensiunile inca reduse nu permit MKB Romexterra sa intre pe piata marilor corporatii, vicepresedintele bancii apreciaza ca este un potential important de crestere pe anumite segmente, inclusiv cel al companiilor maghiare. Dupa structura actionariatului, pe piata locala activeaza 6.000 de companii maghiare si 14.000 de firme germane.
Manea spune ca dezvoltarea bancii va insemna o reducere usoara a ponderii zonei de corporate in structura afacerilor.
"Numarul de clienti pe care ne putem baza pe zona de mari corporatii este mic. Marile companii au devenit target si pentru bancile straine care opereaza in Romania pe baza pasaportului unic si pot oferta la preturi care sunt inaccesibile pentru bancile locale, constranse de costurile mari de rezerva. Acesta este si motivul pentru care toti bancherii se uita cu multa speranta catre retail. La noi, retail-ul genereaza o treime din afaceri. Consider ca un raport optim ar fi 40%/60%", explica Manea. Ea spune ca portofoliul de clienti al bancii pe zona corporate este echilibrat intre companii din domeniile industriei si serviciilor, fiind insa prezente si cateva organizatii din domeniul agricol.
Banca incearca acum sa castige teren si pe zona finantarii de proiecte. Experienta anilor trecuti a aratat de altfel ca jucatorii prezenti pe acest segment pot inregistra cresteri rapide, care au determinat chiar schimbari de pozitii intre jucatorii de top.
"Am inceput recent sa ne implicam in finantarea de proiecte pe zona imobiliara -ansambluri comerciale cat si rezidentiale -, dar si in infrastructura, impreuna cu bancile din grup. Avem deja tranzactii finalizate si mai multe proiecte in lucru", explica Manea. Valoarea proiectelor finantate depaseste frecvent 10 milioane de euro, putand sa urce pana la 80 de milioane de euro.
In alta ordine de idei, banca trece in prezent printr-un proces de reorganizare a operatiunilor, pentru a se integra in cadrul grupului Bayern. Pe zona de corporate procesul a inceput prin segmentarea clientelei, urmand ca in fazele urmatoare sa fie stabilite modele de organize, cuprinzand vanzarile, produsele cat si politicile de pret. In final, distributia produselor si serviciilor pe zona corporate va fi concentrata in centre specializate, un model abordat si de alti jucatori de pe piata locala.
Cat priveste expansiunea retelei, Manea spune ca MKB Romexterra va continua sa isi imbunatateasca prezenta teritoriala, insa nu va anunta "dublari sau triplari" ale numarului de unitati, asa cum facut alti jucatori. Ea considera ca in zonele urbane, unde majoritatea bancilor si-au concentrat prezenta, densitatea retelei bancare este cu mult peste media pe tara, apropiindu-se de nivelurile de pe pietele mature. Anul acesta, la MKB Romexterra este programata deschiderea a 35 de unitati, reteaua urmand astfel sa ajunga la 100 de agentii si sucursale. Vicepresedintele bancii spune ca aceasta expansiune vizeaza obtinerea unei acoperiri normale, la nivelul intregii tari.
Banca ungara MKB controleaza in prezent 75,95% din actiunile MKB Romexterra, dupa ce a achizitionat in mai un pachet de 20,5% din titluri de la fondul de investitii ceh PPF Investments. Partile nu au anuntat valoarea tranzactiei. Cehii cumparasera actiunile in vara trecuta, cand au lansat o oferta concurenta la cea a MKB, oferind un pret de 8 lei pe actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO