Bănci și Asigurări

Cum puteaţi câştiga 170 de lei dacă ieri aţi mai fi aşteptat o zi să vă plătiţi rata la creditele în franci

Cel mai ieftin franc elveţian din ultimele două luni, la cursul BNR

Autor: Ciprian Botea

06.09.2011, 13:16 2427

Referinţa BNR pentru francul elveţian a scăzut cu 7,3%, la 3,5344 lei/franc, astfel că leul a înregistrat cea mai amplă apreciere în raport cu francul şi a atins cel mai redus nivel din ultimele două luni, ca urmare a întăririi euro în raport cu francul după anunţul băncii centrale a Elveţiei.

Un curs mai scăzut, de 3,5066 lei/franc, fusese afişat de BNR pe 30 iunie 2011. Francul s-a depreciat puternic pe pieţele internaţionale în faţa euro în această dimineaţă, după ce banca centrală a Elveţiei a decis să limiteze aprecierea monedei la maxim 1,2 franci/euro.

La o rată lunară medie de 600 de franci, un client care şi-a achitat ieri datoria către bancă ar fi plătit astăzi cu circa 170 de lei mai puţin . Clientul ar fi plătit astăzi 2.120 de lei, comparativ cu 2.290 de lei ieri, luând în calcul cursul oficial afişat de BNR.

Şoc in lumea financiară: Banca Centrală a Elveţiei vrea să apere francul de apreciere cu orice preţ

Cine a pariat dimineaţă pe scăderea francului îşi înzecea banii în câteva minute

Moneda elveţiană, văzută de investitori ca o valută de refugiu, s-a apreciat puternic în ultimele luni pe fondul turbulenţelor de pe pieţele internaţionale, ceea ce a afectat puternic competitivitatea exporturilor elveţiene.

Aprecierea francului a lovit puternic cei peste 50.000 de români cu credite în franci elveţieni, care plătesc acum rate cu 60-70% mai mari decât iniţial, pentru că majoritatea s-au împrumutat când francul era cotat la 2,2-2,3 lei. Aceştia au credite de echivalentul a 2,7 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO