Rata creditelor neperformante (NPL) a continuat tendinţa descendentă şi a coborât la jumătatea anului la 12,8% din totalul împrumuturilor, minimul ultimilor cinci ani, după ce în 2014 ajunsese la un vârf istoric de 23%, pe medie.
În a doua jumătate a anului 2014 şi în acest an bilanţul băncilor a început să arate mai curat, în urma vânzărilor unor portofolii de credite neperformante, după ce în anii de criză unu din cinci credite ajunsese să fie neperformant.
„Datele BNR indică scăderea ratei creditelor neperformante la 12,8% în luna iunie - nivelul minim din 2011. De asemenea, conform statisticilor publicate de banca centrală, rata restanţelor la credite s-a consolidat în iulie la nivelul minim din 2012“, spune Andrei Rădulescu, senior economist la Banca Transilvania.
Profitabilitatea băncilor a fost afectată în anii de criză de creşterea puternică a cheltuielilor cu provizioanele făcute în contul creditelor care au înregistrat probleme la plata ratelor. În primul semestru din 2015, sistemul bancar românesc, care adună 40 de bănci, a întregistrat un profit de aproape 1,2 mld. lei, iar solvabilitatea a rămas la un nivel ridicat, de circa 18%, după cum a declarat recent pentru ZF Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR. Revenirea pe profit a sistemului bancar în 2015 vine după ce anul trecut s-au înregistrat pierderi record de circa 4,4 mld. lei (1 mld. euro). Efortul de scoatere în afara bilanţurilor a creditelor neperformante şi celelalte măsuri de provizionare legate de curăţenia generală din sistemul bancar în pregătirea exerciţiului de evaluare a calităţii activelor din acest an au făcut ca 2014 să fie un an dificil pentru bănci.