Bănci și Asigurări

Cursul merge in pas normal

20.11.2000, 00:00 10



Deprecierea cursului de schimb al monedei nationale in raport cu dolarul a continuat si vineri, dar nu a iesit din ritmul obisnuit pentru aceasta perioada.

"aedinta de vineri, ca de altfel majoritatea celor din ultima luna, a fost extrem de linistita. Au fost zile intregi in care aproape ca era sa adorm. Nimic interesant", a comentat un dealer, care a adaugat ca probabil ca aceasta evolutie extrem de calma nu va mai dura foarte mult.

Vineri, pe piata interbancara cotatiile afisate la deschidere au fost 25.120/25.130 lei/dolar si au ajuns, la sfarsitul sedintei, la 25.130/25.135 lei/dolar. Cursul stabilit vineri de Banca Nationala si valabil pentru astazi este de 25.130 lei pentru un dolar, in crestere cu 17 lei fata de joi.

In aceasta saptamana, moneda nationala s-a depreciat cu 0,42% fata de dolar, mentinandu-se acelasi ritm ca si in saptamana trecuta.La casele de schimb nu s-au inregistrat modificari semnificative ale cotatiilor,

cererea de valuta fiind in continuare destul de ridicata.

Astfel, cotatiile la cumparare au oscilat intre 25.100-25.150 lei/dolar, in timp ce la vanzare acestea au fost de 25.390-25.500 lei/dolar.Piata monetara a fost linistita, ratele dobanzilor pentru depozitele pe o zi variind in jur de 30-40%.

La inceputul saptamanii, piata monetara a fost mai agitata, lichiditatea destul de mare a dus la scaderea ratelor dobanzilor, dupa care a crescut cererea de lei, si implicit acest trend a fost urmat si de ratele dobanzilor. In cea de-a doua parte a saptamanii, piata monetara s-a linistit, ratele dobanzilor inregistrand o revenire la nivelul initial.

Pentru perioada urmatoare, desi admit ca ritmul de depreciere s-ar putea accelera, dealerii estimeaza ca la sfarsitul anului cursul nu va depasi 27.000 lei/dolar. Vineri, in ringurile de la Sibiu au fost tranzactionate primele contracte pe dolar scadente la sfarsitul lunii ianuarie 2001, pretul fiind de 27.800 lei.

Dupa ce cu o zi inainte aparusera primele cotatii de vanzare la un nivel de 28700 lei, a urmat realizarea primelor contracte la un pret de cotare de 27800 lei, ceea ce presupune o depreciere a monedei nationale, fata de data de 31 decembrie 1999, de peste 52%. Este o operatiune clasica de hedging, a declarat un broker sibian.

Chiar daca Fitch IBCA a imbunatatit de la "B-" la "B" calificativele Romaniei pentru datoria pe termen lung in moneda nationala si in valuta, rezultatul alegerilor de peste o saptamana poate modifica evolutia cursului de schimb.

S-ar putea ca noul Guvern sa nu beneficieze de perioada de gratie de 100 de zile, iar PDSR, actualul lider in sondaje a incercat de curand sa blocheze procesul de privatizare, fapt care a derutat cu siguranta potentialii investitori straini", a incheiat brokerul sibian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO