Bănci și Asigurări

Datoria externă a băncilor din România: aproape 12 mld. euro la final de august după un salt cu 25% într-un an. Datoria externă a băncilor pe termen lung creşte, iar cea pe termen scurt scade

Datoria externă a băncilor din România: aproape 12...

Autor: Claudia Medrega

26.10.2023, 00:07 770

Datoria externă a băncilor - care include liniile de fi­nan­ţare pe termen scurt şi pe ter­men lung acordate sub­si­di­arelor locale de către băncile-mamă - s-a majorat în ultimul an cu 2,4 mld. euro, respectiv cu 25,6%, urcând la finalul lunii august 2023 până la 11,8 mld. euro, potrivit celor mai recente date ale BNR.

Astfel, se observă că datoria externă a instituţiilor de credit a continuat ascensiunea în acest an, după ce revenise în 2022 pe creştere consistentă, schimbându-şi tendinţa după ce în anii precedenţi a fost preponderent în scădere.

Analizând evo­luţia pe scadenţe în ultimul an, vedem că datoria externă pe termen lung a băncilor a crescut cu peste 55% faţă de august 2022, ajungând la aproape 8 mld. euro. Pe de altă parte, datoria externă pe termen scurt a băncilor a scăzut în ultimul an cu -9%, coborând după opt luni din 2023 sub 4 mld. euro.

Evoluţia datoriei externe a băncilor este legată şi de evoluţia creditării în România, dar şi de reglementări.

Atrăgând linii de finanţare mai mari în valută de la băncile-mamă, subsidiarele de pe piaţa bancară locală au resurse să crească mai mult creditarea în valută, în special pentru companii, în condiţiile în care costul creditelor corporate în euro a fost mai mic decât dobânzile la finanţările în lei. Însă, creşterea acestor linii de finanţare amplifică datoria externă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO