Bănci și Asigurări

Daunele auto au redus profitul Allianz-Tiriac din asigurari generale

Daunele auto au redus profitul Allianz-Tiriac din asigurari generale

Click pentru imaginea intreaga

14.08.2006, 18:30 34

Allianz-Tiriac, liderul pietei asigurarilor, a incheiat primul semestru cu un profit operational din asigurari generale de 4 milioane de euro, ceea ce reprezinta jumatate din profitul inregistrat in primul semestru din 2005, potrivit datelor din raportul semestrial publicat de grupul german Allianz. Raportul nu prezinta informatii despre profitul din activitatea de asigurari de viata.
La sfarsitul anului trecut, compania a raportat un profit net de aproape 10 milioane de euro din activitatea de asigurari de viata si generale.
Reprezentantii Allianz-Tiriac sustin ca principala cauza a acestei evolutii este cresterea ratei daunei la asigurarile auto. Asigurarile auto Casco, RCA si Carte Verde reprezentau, la sfasitul anului trecut, 75% din portofoliul companiei.
"Tendinta de crestere a ratei daunei pe segmentul asigurarilor auto s-a manifestat in ultimii doi ani mai accentuat", a declarat Marius Onofrei, director de relatii publice si comunicare la Allianz-Tiriac. El a spus ca profitul operational publicat in raportul grupului Allianz este calculat dupa standardele internationale de contabilitate si difera de rezultatul pe care compania il raporteaza Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, calculat dupa standardele romanesti. Directorul de comunicare a mai spus ca mai multe detalii despre rezultatele companiei in primul semestru vor fi facute publice in cursul acestei saptamani.
Din cauza cresterii daunalitatii pe segmentul asigurarilor auto, compania al schimbat in acest an modalitatea de calcul a tarifelor pentru asigurarile Casco si RCA. Astfel, cotatia de prima nu va mai depinde doar de valoarea masinii (in cazul asigurarilor Casco) sau de capacitatea cilindrica a motorului (la asigurarile RCA), ci de mai multe elemente, cum ar fi varsta asiguratului, ocupatia, localitatea de resedinta, istoricul amenzilor sau starea civila.
Conform unor date prezentate de companie, in 2005 rata daunei la asigurarile Casco pentru persoane fizice a fost de 103%, adica daunele platite au fost cu 3% mai mari decat primele incasate de companie. In acelasi timp, frecventa daunei a fost de 65%, adica doi din trei clienti cu polita Casco au inregistrat daune. De altfel, mai multe companii de asigurari care merg pe pierdere sau care obtin profituri reduse spun ca acest lucru se datoreaza cresterii daunalitatii pe segmentul asigurarilor auto.
In primele sase luni, Allianz-Tiriac a inregistrat prime brute subscrise de 153 de milioane de euro, in crestere cu circa 39% fata de perioada similara a anului trecut, potrivit raportului publicat de grupul german. Din asigurari generale, compania a avut prime brute subscrise de 138 de milioane de euro, mai mult cu aproape 34% comparativ cu primele sase luni din 2005.
Pe partea de asigurari de viata, afacerile Allianz-Tiriac s-au dublat, de la 7 milioane de euro la 15 milioane de euro prime brute subscrise in primul semestru al acestui an.
Recent, compania a anuntat majorarea capitalului social cu 1,3 milioane de euro (peste 4,6 milioane de lei), pana la circa 10 milioane de euro (35 de milioane de lei). Actionarii Allianz-Tiriac sunt grupul Allianz (51,62%) si Vesanio Trading Ltd. (44,01%), un off-shore controlat de omul de afaceri Ion Tiriac.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO