Bănci și Asigurări

De ce vin bancherii, consultanţii şi oamenii de afaceri la ZF Bankers

De ce vin bancherii, consultanţii şi oamenii de afaceri...

Autor: Roxana Pricop

12.06.2013, 21:12 505

Prima zi de ZF Bankers Summit a adus laolaltă aproape o sută de bancheri, consultanţi, dar şi oameni de afaceri veniţi la eveniment pentru a se întâlni cu competitorii din piaţă, dar şi pentru a găsi parteneri cu care pe viitor să facă afaceri. „Am venit la eveniment pentru a afla ce gândesc restul jucătorilor din piaţă şi pentru a ne încuraja reciproc. Anul 2013 nu va fi deloc uşor, iar modificarea schemei de subvenţionare a energiei verzi a fost o lovitură destul de puternică pentru investitorii cu care lucrăm“, a spus preşedintele unei firme de leasing.

Un alt bancher a spus că cel mai probabil băncile vor fi nevoite să îşi orienteze afacerile spre sectoare de activitate ce pot înregistra creştere. „Agricultura poate fi surpriza plăcută a acestui an. Este important să identifici din timp sectoarele ce pot înregistra creştere şi să nu mergi în sectoare deja aglomerate pentru că nu mai ai de unde să obţii creştere.“ În acest timp în sală, bancherii invitaţi de ZF discutau despre situaţia fragilă a economiei şi despre dificultatea în a găsi companii şi afaceri bancabile pe care să le finanţeze.

„Acum este mai greu să găseşti finanţare bancară. Pentru a atrage bani de la bancă, trebuie să ai un proiect foarte bun sau o companie cu rezultate financiare foarte bune, dar şi atunci băncile analizează de mai mult ori înainte de a-şi da acordul“, a spus Marius Tudor, partener la firma de consultanţă Oxygen Finance, prezent la eveniment.

De disponibilitatea băncilor de a finanţa companiile depinde redresarea economiei.

„Am încercat să obţin o finanţare pentru investiţii pentru un client de-al meu, însă este foarte dificil să convingi băncile să te crediteze. Dacă nu eşti o companie mare, este foarte greu să obţii finanţare, băncile te evită pentru că eşti considerat riscant“, a spus Mihai Popa, consultant.

Reticenţa băncilor în a acorda noi credite este legată şi de gradul ridicat al creditelor neperformante, au explicat bancherii invitaţi să vorbească la ZF Summit.

Creditele neperformante s-au triplat ca pondere în portofoliile băncilor româneşti în ultimii trei ani şi jumătate şi au ajuns la o cincime din totalul împrumuturilor. 

Băncile locale înregistrau la sfârşitul lunii decembrie 2012 o pondere a creditelor neperformante de 18,2%, ceea ce plasează România pe locul trei în clasamentul ţărilor europene afectate de nerambursarea împrumuturilor, în urma Greciei şi a Irlandei. Aceasta înseamnă că băncile locale au în portofolii credite proaste de aproape 10 miliarde de euro.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 13.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO