Bănci și Asigurări

De frica amenzii, o jumătate de milion de români şi-au asigurat casele în trei luni

Foto Shutterstock

De frica amenzii, o jumătate de milion de români şi-au asigurat casele în trei luni

Autor: Ciprian Botea

14.07.2011, 00:05 684

Peste o jumătate de milion de români şi-au asigurat casele înultimele trei luni, gradul de cuprindere în asigurare a locuinţelorajungând în prezent la aproape 40%, ceea ce înseamnă un număr peste3,3 milioane de poliţe aflate în derulare, potrivit datelorComisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

Aproape 2,8 milioane de case şi apartamente erau asigurateprintr-o poliţă facultativă sau obligatorie la sfârşitul luniimartie. Cel mai bine s-au vândut asigurările facultative, în timpce numărul poliţele obligatorii a crescut cu doar 120.000.

"Asigurările facultative de locuinţe s-au dezvoltat maiaccelerat începând din 2010, evoluţia fiind stimulată evident deintroducerea obligativităţii de asigurare împotriva riscurilor decalamităţi naturale", a declarat Angela Toncescu, preşedinteleCSA.

Circa 600.000 de case şi apartamente sunt asigurate printr-opoliţă obligatorie, care acoperă doar daunele produse de cutremure,inundaţii şi alunecări de teren. Pool-ul de Asigurare ÎmpotrivaDezastrelor (PAID), societatea care emite poliţele obligatorii, aîncheiat în medie câteva sute de contracte pe zi în perioadaaprilie-mai, abia spre sfârşitul lunii iunie vânzările urcând la2.000-2.500 de poliţe pe zi.

CSA va permite însă companiei să încheie protocoale decolaborare cu primăriile şi asociaţiile de locatari pentru aimpulsiona vânzarea de poliţe de asigurare, în condiţiile în careproprietarii care nu încheie o asigurare obli­­gatorie saufacultativă până la începutul lunii august riscă să fie amendaţi cu100 până la 500 de lei. Poliţele obligatorii sunt distribuite înprezent doar prin cele 13 societăţi de asigurare membre alePAID.

Proprietarii care optează pentru o poliţă facultativă trebuie săse asigure obligatoriu împotriva riscurilor de cutremur, inundaţiişi alunecări de teren. Chiar dacă deţin o poliţă valabilă aceştia,riscă însă să fie amendaţi de către primării, care au acces la obază de date cu poliţele emise de PAID, proprietarii asiguraţiindividual figurând în această bază ca fiind neasiguraţi.

"Analizăm posibilitatea de a crea o bază naţională de dateprivind asigurările facultative de locuinţe care să fie alimentatăcu informaţii de către toate societăţile care oferă acesteproduse", afirmă Toncescu.

O poliţă de asigurare obligatorie costă 10 sau 20 de euro, înfuncţie de materialul din care este construit imobilul respectiv,suma asigurată fiind de 10.000 şi respectiv 20.000 de euro. Îngeneral, o poliţă facultativă este mai scumpă, ajungând în medie la50 de euro, dar acoperă mai multe riscuri, inclusiv distrugereabunurilor din locuinţă, iar sumele asigurate sunt mai mari.Aproximativ 5 milioane de locuinţe din România sunt în continuareneasigurate.

Asigurătorii au subscris în primul trimestru prime brute de 327mil. lei (77,5 mil. euro) din asigurări de locuinţe, în creştere cu23% faţă de aceeaşi perioadă din 2010. Acesta a fost unul din celemai dinamice sectoare din asigurări generale pe o piaţă aflată înscădere cu 8,8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO