Bănci și Asigurări

Dealerii testeaza dupa patru luni nivelul de 3,5 lei/euro

Dealerii testeaza dupa patru luni nivelul de 3,5 lei/euro

Click pentru imaginea intreaga

15.09.2006, 18:57 21

Euro a coborat ieri pentru prima data de la inceputul lui mai sub nivelul de 3,5 lei, cursul inchizand cocoasa inregistrata in lunile de vara.
Ca si in zilele precedente, scaderea cotatiilor a avut loc pe fondul unui apetit scazut pentru tranzactionare, ordinele jucatorilor fiind de volume nesemnificative.
BNR a calculat un curs de 3,5027 lei pentru un euro, cu 0,23 bani sub nivelul din ziua precedenta. Dolarul a pierdut 0,47 bani, pana la 2,7576 lei. Piata valutara de la Bucuresti s-a deschis in cotatii de 3,4980/3,4980 lei pentru un euro, usor sub nivelul inchiderii de miercuri. In prima parte a zilei jucatorii au vandut valuta, cotatiile coborand pana la un minim al zilei de 3,4930/3,4980 lei pentru un euro. De la acest nivel au aparut in piata ordine de cumparare de valuta, care au dus euro pana la 3,5020/3,5050 lei, la sfarsitul zilei.
"Volumele tranzactionate au crescut comparativ cu sedinta de miercuri, insa raman nesemnificative. Ordinele de cumparare din a doua parte a zilei au provenit in special de la clientii locali si mai putin de la jucatorii nerezidenti. Piata a ramas insa calma", a comentat un dealer.
In sedinta de miercuri, operatiunile interbancare au totalizat 122 de milioane de euro, fata de o medie a ultimei saptamani de 80 de milioane de euro.
Dealerii nu se asteapta la o scadere rapida a cotatiilor spre nivelul de 3,4 lei/euro, dupa ce cursul a oscilat in apropierea nivelului de 3,53 lei pentru un euro aproape doua luni. De altfel, lunile de toamna aduc in mod traditional o cerere mai mare de valuta din partea importatorilor care isi alimenteaza stocurile, iar presiunea pe curs ar trebui sa fie vizibila, avand in vedere deficitul comercial important.
Momentan, cotatiile coboara insa tocmai pe fondul vanzarilor de valuta ale clientilor locali, in timp ce nerezidentii raman in afara pietei. Nici nivelurile ridicate ale dobanzilor de pe piata monetara nu mai atrag jucatorii straini.
BNR a vandut certificate de depozit pe trei luni in valoare de 1,125 miliarde de lei (321 de milioane de euro), atragand astfel 75% din suma pe care isi propusese initial sa o sterilizeze. Dobanda maxima pe care BNR a acceptat sa o plateasca a fost de 8,74% pe an, in timp ce dobanda medie la care certificatele au fost vandute a fost de 8,65% pe an. La licitatie au participat 11 banci din sistem, ofertele lor totalizand 1,77 miliarde de lei.
La sfarsitul saptamanii ajung la scadenta emisiuni de certificate si depozite anterioare totalizand 3,6 miliarde de lei. In aceste conditii, dobanzile la depozitele pe o zi au coborat usor, spre 8% pe an.
Banca Nationala isi va evalua instrumentarul de politica monetara in sedinta Consiliului de Administratie programata miercuri, 27 septembrie. Analistii bancilor au ajuns deja la un consens privind asteptarile ca BNR sa mentina actualul nivel al dobanzii de politica monetara - 8,75%. Nu este insa exclusa o noua majorare a rezervelor minime obligatorii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO