Bănci și Asigurări

Decizia BNR, intre stimularea creditarii si cearta politica

01.11.2009, 23:14 19

Bancherii si analistii au din nou opinii diferite in privintadeciziilor de politica monetara pe care BNR le-ar putea lua insedinta de marti, dupa ce la precedentele sedinte piata a anticipatcu destula exactitate miscarile.
Viziunile bancherilor si analistilor merg acum de la mentinereaneschimbata a dobanzii-cheie la 8% pe an, precum si a rezervelorminime obligatorii, pana la reducerea cu un punct a dobanzii sirelaxarea rezervelor.
Analistii BCR, cea mai mare banca locala, considera ca BNR vamentine dobanda la 8% pe an, dar anticipeaza o reducere a ratei deconsituire a rezervelor minime in valuta. Printr-o astfel demasura, BNR ar elibera sume in euro, pe care bancile le-ar puteacanaliza catre o eventuala emisiune de obligatiuni in euro aMinisterului Finantelor, dupa modelul aplicat deja in vara.Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING, vedeprobabila o reducere a dobanzii-cheie cu un sfert de punctprocentual, pana la 7,75% pe an si mentinerea rezervelor minimeobligatorii la lei la 15% din pasivele cu scadente mai mici de doiani.
"Dobanzile mari franeaza revenirea creditului pentru sectorulprivat, dar sunt o problema importanta si pentru sectorul public.Avand in vedere nevoile de finantare ale Bugetului, consideram caBNR va proteja mai putin leul, pentru a evita aparitia unortensiuni pe piata monetara. Altfel, Ministerul Finantelor va trebuisa plateasca randamente mai mari pentru a obtine lichiditati",spune Chidesciuc.
Bancherii invitati la un seminar pe tema creditarii organizatsaptamana trecuta de ZF si CEC Bank au aratat ca BNR va mentinepolitica monetara neschimbata, pe fondul crizei politice. Totusi,ei au subliniat ca ar fi nevoie de reducerea rezervelor minime lalei, dar si de scaderea dobanzii, pentru incurajarea creditarii inlei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO